Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2019.

Članovi porodica poginulih pripadnika VJ obišli izložbu „Odbrana 78“




Članovi porodica poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije obišli su izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda. Njihov domaćin bio je načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse pukovnik Duško Šljivančanin.
 
Reč je o šestorici poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije stradalih 30. septembra 1998. godine – zastavniku Milanu Bundalu, mlađem vodniku po ugovoru Miroslavu Jociću, vojnicima Iliji Pavloviću, Milošu Pavloviću, Vladimiru Radojičiću i Miladinu Gobeljiću, kao i vojnicima Đula Dorinu koji je stradao 7. maja 1998. godine na teritoriji Crne Gore i Saši Stajiću prvoj žrtvi NATO agresije 24. marta 1999. godine.

Kako je istakao pukovnik Šljivančanin, povod je godišnjica stradanja poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije i dodao da smatra da deo naše javnosti ne zna šta se desilo 30. septembra 1998. godine.

- Pozvali smo roditelje i članove ovih porodica da odamo poštu našim junacima. I svim kasnije stradalim pripadnicima Vojske Jugoslavije, na ovakav ili sličan način, odaćemo počast i to upravo radimo ovde u izložbenoj postavci “Odbrana 78”, gde porodice mogu da vide da njihovi sinovi zaista nisu zaboravljeni, rekao je pukovnik Šljivančanin koji je članovima porodica uručio po knjigu “Junaci otadžbine” s posebno pisanim posvetama za svakog poginulog pripadnika.


Izložba „Odbrana 78“ interaktivna je i originalnim eksponatima, zvucima, svetlom i instalacijom u službi postavke, vrlo živo evocira sećanja onih koji su preživeli NATO agresiju.

Multimedijalna i interaktivna izložba „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je bilo i mnoštvo dece.

Postavka izložbe podeljena je u osam celina, a izloženi eksponati, uključujući delove oborenog američkog „nevidljivog“ aviona F-117A i F-16, lične predmete i fotografije vojnika i policajaca koji su se borili za slobodu otadžbine, originalni su.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.09.2019
mp4 (52,82 MB)
Izjava pukovnika Šljivančanina
30.09.2019
mp4 (198,75 MB)
Obilazak izložbe