Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.09.2019.

Ministar Vulin: Vojska Srbije svakim danom sve jača




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao je danas obuku i gađanje jedinica Vojske Srbije iz oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS, na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

Prema rečima ministra Vulina, zahvaljujući sporazumu između dva predsednika i vrhovna komandanta oružanih snaga Republike Srbije i Ruske Federacije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Vojska Srbije se oprema i jača.

- BRDM-2 oklopno vozilo pešadije, koje nam je zaista bilo neophodno, pokazuje svoje kvalitete i karakteristike i svi pripadnici Vojske Srbije koji rade na njemu su zadovoljni onim što su mogli da urade i nauče. Ono što je najvažnije jeste da su svi naši pripadnici osposobljeni, obučeni, da su vredni, rade i visoko su motivisani da savladaju i ovo sredstvo. Vojska Srbije može za sebe da kaže da je svakim danom sve jača, poručio je ministar Vulin.

Načelnik Odeljenja za planiranje i razvoj u Komandi Kopnene vojske pukovnik Vladan Milosavljević rekao je da je posle uspešne realizacije prvog dela zadatka – opremanja oklopno-izviđačkog bataljona oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS, počela druga faza obuke koja se ogleda u pravilnom i bezbednom rukovanju tim vozilom.

- U potpunosti smo zadovoljni vozilom, a ljudstvo koje je angažovano u obuci izuzetno je motivisano i spremno za usvajanje novih znanja, što je i prikazano današnjim uspešnim gađanjem. Prvi deo obuke su teorijski sadržaji izvedeni u kasarnama „Mija Stanimirović“ i „Knjaz Mihailo“ u Nišu. Posle toga, pristupili smo praktičnoj obuci na sredstvu u tim kasarnama i na poligonu „Rujnik“. Tada smo izveli vežbu osmatranja i upoznali se sa osnovnim karakteristikama i mogućnostima termovizijskih sredstava na BRDM-2MS. To nam je omogućilo da izvedemo bezbedno, pravilno i efikasno gađanje na „Pasuljanskim livadama“, rekao je pukovnik Milosavljević.

Kako je istakao zastavnik Aleksandar Jovanović iz Specijalne brigade, u prethodna tri dana pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na terenu primene sva teorijska znanja iz upravljanja novim vozilima te istakao da je novi BRDM-2MS dosta savremeniji.

Razvodnik Igor Aleksić iz 30. komandnog bataljona nije krio zadovoljstvo time što je savladao upravljanje novim vozilom. On je naglasio da je, u poređenju sa starim BRDM-om, novi mnogo lakši za upravljanje i rukovanje.

Obuka i gađanje na oklopno-izviđačkim vozilima, koja su nedavno kao donacija iz Ruske Federacije pristigla u Srbiju, izvodi se od 9. septembra u kasarnama „Mija Stanimirović“, „Stevan Sinđelić“ i „Knjaz Mihailo“ u Nišu, na poligonu „Rujnik“ i na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

U toku današnjeg obilaska, prikazana je obuka na oklopno-izviđačkim vozilima BRDM-2MS, gađanje nepokretnih i trenutnih ciljeva, nakon čega je prikazan i deo opreme za održavanje iz kompleta doniranih sredstava.

Današnjem obilasku prisustvovali su i komandant Kopene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba brigadni general Miroljub Čupić i komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.09.2019
mp4 (42,49 MB)
Izjava ministra Vulina
26.09.2019
mp4 (99,7 MB)
Izjava pukovnika Milosavljevića
26.09.2019
mp4 (50,14 MB)
Izjava zastavnika Jovanovića
26.09.2019
mp4 (140,29 MB)
Obuka i gađanje