Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.09.2019.

Ministar Vulin: Vojska je naš bedem od svakog zla, zločina i oluje




- Danas ste dali reč da ćete čuvati svoju zemlju i biti uz svoj narod gde god i kad god zatreba. Danas ste svoju zemlju, svoj narod, svoje pretke i svoje potomke učinili ponosnim, gordim na stroj koji stoji ispred njih, na stroj koji je naš čuvar, naš bedem od svakog zla, zločina i oluje. Danas ste učinili ponosnim one koji su koračali pre vas i danas gledate zahvalne oči onih koji će želeti da liče na vas, da budu baš takvi kakvi ste vi - rekao je ministar Aleksandar Vulin na današnjoj svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, slušalaca klase rezervnih oficira generacije "septembar 2019", kadeta Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije i učenika Srednje stručne vojne škole, održanoj u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu.
 Polaganje vojnicke zakletve
Čestitajući onima koji su dali reč da će čuvati svoju zemlju i svoj narod, ministar Vulin je poručio da mogu biti bez brige, jer ih niko nikada neće poslati da drugim narodima čine zlo i guše njihovu želju za slobodom.
 
- Izabrali smo da budemo vojno neutralni, da ne slušamo nikoga do sebe, da ne činimo ništa što može ugroziti naš narod i naš način života. Nikada zločini koji su učinjeni nad srpskim narodom neće biti činjeni od strane srpskog naroda i srpske vojske nad drugim ljudima i nad drugim narodima. Budite sigurni da zahvalna Srbija stoji uz vas, ponosna i gorda,  sigurna i mirna, jer samo snažna Srbija i njena jaka vojska jesu garant mira na čitavom Balkanu. Kada je Srbija bila jaka i njena vojska bila jaka, bilo je mira, sigurnosti i stabilnosti. Kada je Srbija bila slaba, nemoćna i udaljena od svog naroda i svojih granica, onda je bilo nevolje i rata - rekao je ministar Vulin i dodao da je ovakva, ponosna i snažna vojska jedina garancija da će naš narod živeti u miru, da će čitav Balkan živeti u miru.
 
Ministar Vulin je zahvalio vojsci na poverenju, nadi, istrajnosti, upornosti, tvrdoglavosti, na tome što je uz svoju državu i svoj narod i što njeni sadašnji pripadnici čine Vojsku Srbije dostojnu svojih predaka i dostojnu sećanja njenih potomaka.
 
Brojnim porodicama koje su se okupile da na današnjoj svečanosti podrže svoje najmilije u polaganju zakletve, ministar Vulin je zahvalio što su sa puno poverenja i nade poverili Srbiji ono što im je najvrednije.
 Polaganje vojnicke zakletve
- Dragi roditelji, hoću da vam zahvalim u ime jedine, voljene Srbije na ovim gorostasima, na ovom stroju, na ovoj najlepšoj, najboljoj, najhrabrijoj mladosti. Gajili ste ih, čuvali, radovali se, plakali sa njima i zbog njih.  Hvala vam što ste nam ih dali, poverili, jer nema većeg znaka poverenja, nema veće nade nego kada svoje dete predaš svojoj državi. Ono najbolje i najlepše, ono zbog čega se vredi roditi, dali ste svojoj zemlji. Hvala vam za to, a zahvalan će vam biti i narod zbog koga oni stoje ovde i zbog koga postoje - rekao je ministar Vulin.
 
Među 280 pripadnika Vojske Srbije koji su u Valjevu položili zakletvu je i Anastasija Vojvodić iz Beograda. Prema njenim rečima, iskustvo njenog brata koji je dobrovoljno odslužio vojni rok pre dve godine, podstaklo je njeno interesovanje za vojsku. Ističe da je njeno iskustvo veoma pozitivno i preporučuje svim vršnjacima da se prijave za služenje vojnog roka.
 
Za Đorđa Rajkovića iz okoline Lajkovca bilo je prirodno da nastavi putem koji su trasirali njegovi preci i postane pripadnik vojske. Kako kaže, sam čin polaganja vojničke zakletve za njega predstavlja nešto sveto, kao i svakom vojniku. Njegovo mišljenje deli i kadet Vojne akademije Petar Milanović iz Velikog Gradišta, koji smatra da bi svaki čovek trebalo da prođe kroz vid vojničke obuke.
 
Vojničku zakletvu položilo je danas i 199 vojnika i kadeta u kasarni „Aerodrom“ u Somboru i 134 vojnika u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu.
 Polaganje vojnicke zakletve
Svečanom polaganju zakletve u Valjevu prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, episkop valjevski Milutin, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i brojni predstavnici lokalne samouprave.
 
U Somboru, polaganju zakletve prisustvovali su načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović, načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Željko Petrović, a u Leskovcu zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.09.2019
mp4 (341,45 MB)
Obraćanje ministra Vulina
20.09.2019
mp4 (134,61 MB)
Izjave
20.09.2019
mp4 (200,85 MB)
Polaganje zakletve