Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.09.2019.

Sastanak predsednika Vučića sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO




Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO, vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom i tom prilikom izrazio zadovoljstvo izgrađenim međusobnim poverenjem i dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Predsednik Vučić je istakao značaj usaglašavanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva i naglasio da, kroz zajedničke aktivnosti sa NATO, Vojska Srbije jača svoju interoperabilnost.

Predsednik Vučić je rekao da je prisustvo snaga KFOR na Kosovu i Metohiji garant bezbednosti te je na tim snagama i odgovornost za reagovanje u kriznim situacijama. Stoga se još jednom založio za održavanje redovne komunikacije između Vojske Srbije i KFOR i naglasio potrebu brzog uspostavljanja kontakta u slučaju ugrožavanja bezbednosti na severu Kosova i Metohije. On je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje trajnog i održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, jer je politika za koju se zauzima - politika mira, saradnje i stabilnosti u regionu, kao osnova ekonomskog i svakog drugog napretka.

Vazduhoplovni maršal Pič je predsedniku Vučiću preneo pozdrave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i izrazio zadovoljstvo razvojem saradnje i brojem zajedničkih aktivnosti, istakavši značaj prošlogodišnje zajedničke vežbe o reagovanju u slučaju prirodnih katastrofa. On je, takođe, podržao dijalog Beograda i Prištine, kao načina za nalaženje rešenja za pitanje Kosova i Metohije, naglasivši da KFOR nastavlja da obavlja svoju misiju na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Maršal Pič pohvalio je profesionalno ponašanje Vojske Srbije u kriznim situacijama na Kosovu i Metohiji, saglasivši se da je pravovremena komunikacija najbolji odgovor.

Dvojica sagovornika su sagledali situaciju u celom regionu Zapadnog Balkana i izrazili svoju zabrinutost zbog podizanja političkih tenzija, kao i nadu da će svi problemi biti rešavani mirnim putem.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.09.2019
mp4 (21,9 MB)
Sastanak