Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.09.2019

Ministar Vulin: Vojska Srbije će nastaviti da se seća i uvek ćemo obeležavati jasenovačku tragediju- Od sledbenika Pavelićeve politike vi ne možete da očekujete da budu zadovoljni zato šo srpski narod obeležava dan svog stradanja. Podsetiću vas da je meni zabranjen ulaz u Hrvatsku kada sam pokušao da odem u Jasenovac da se poklonim senima poklane jasenovačke dece, a danas su zabranili Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji, srpskoj deci, da dođu na to stratište i pokažu svoje poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima -  izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin upitan da prokomentariše jutrošnje odbijanje ulaska delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Republliku Hrvatsku, koja je trebalo da prisustvovuje manifestaciji Dani jasenovačkih novomučenika.

 Pavelićevi sledbenici ne žele da se Srbi sećaju, dodao je ministar Vulin, i učiniće apsolutno sve da spreče da se Srbi okupe čak i oko sena Jasenovačkih mučenika.

 - Hrvatska država bi za ovo morala da se izvini, Hrvatska država bi morala da kaže da ona sa ovim nema ništa, i ako ima nešto sa ovim, da objasjni kako je moguće da sprečavate ljude da odlaze na jasenovačke grobove. Da li bi ovo uradila bilo koja druga zemlja u Evropi? Koja bi to zemlja na svetu zabranila, recimo Jevrejima da odu do Aušvica? Koja bi to zemlja na svetu učinila ako nije sledbenica fašističke pavelićeve ideologije? – zapitao je ministar Vulin.

 Ministar Vulin je naglasio da je kao čovek sam zgađen, a kao antifašista poražen.

 - Sedamdeset četiri godine nakon završetka Drugog svetskog rata vi imate zemlju u Evropi koja još uvek nije u stanju da napusti ustašku praksu i ustašku ideologiju. Kakva je to poruka? Ne znam da li će svet ćutati na ovo, verovatno hoće, ali Srbi ne bi smeli da ćute. Vojska Srbije će nastaviti da se seća, uvek ćemo obeležavati jasenovačku tragediju i ovo je sramota za Hrvatsku, a ne za nas – poručio je ministar Vulin.
videoVIDEOGALERIJA
07.09.2019
mp4 (119,29 MB)
Izjava ministra Vulina