Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.09.2019.

Ministar Vulin: Domaća pamet u službi napretka naše Vojske




Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci", internim i konstruktorskim ispitivanjima sredstava iz razvoja, koja razvija Vojnotehnički institut i preduzeća Odbrambene industrije Srbije.

Ministar Vulin je, nakon gađanja i prezentacija, istakao da se Vojska Srbije oprema i naoružava, tehnološki napreduje i na prvom mestu koristi domaću industriju i domaću proizvodnju i pamet.

- Samo ono što sami proizvedete i napravite, to je zapravo vaše i niko to ne može da vam oduzme. Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u svoje kapacitete za provere, za opitovanja, ali na prvom mestu u odbrambenu industriju i naše ljude koji umeju da uvećaju naše sposobnosti, našu borbenu gotovost – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, ono što je danas prikazano na poligonu „Nikinci“, svedoči o tome da je svako od ovih sredstava bolje nego što je bilo prošli put, da smo smo naučili iz sopstvenih grešaka i da su naučene lekcije primenjene.

- Većina stvari koje se ovde pokazuju nailazi na veliko interesovanje i od međunarodne zajednice, na svetskom tržištu. Možemo da kažemo da Vojska Srbije jača svoju borbenu gotovost i mogućnost da odbrani našu zemlju. Predsednik Vučić i vrhovni komandant Vojske Srbije vodi politiku mira, Vojska je u funkciji politike mira, a nema mira bez snažne, moćne i naoružane vojske – istakao je ministar Vulin.

Na poligonu „Nikinci“ danas su, kako je naglasio direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković, prikazana ispitivanja na tri radne tačke.

- Prisustvovali smo ispitivanju nove tenkovske municije 125 mm trenutno fugasne sa upaljačem trenutnog dejstva. To je novi kvalitet i nova sposobnost za naoružanje naših tenkova, a reč je o projektilu koji samostalno razvija kompanija „Sloboda“ u saradnji sa preduzećem EI OPEK iz Niša.

Na drugoj radnoj tački prisustvovali smo ispitivanju „Malog Miloša“, odnosno, njegovog daljeg razvoja, a on je prošao sva završna ispitivanja i očekujemo da u narednom periodu bude uveden u naoružanje, ali mi njega i dalje rezvijamo i usavršavamo – naglasio je pukovnik Pavković dodajući da je reč o ispitivanjima tog sredstva sa novom vrstom municije povećanog dometa.

Treća tačka današnjeg obilaska, kako je istakao direktor VTI, bila je posvećena ispitivanjima nakon klimatskih ispitivanja protiv-avionskog sistema „PASARS“, za koga će, nakon ispitivanja gađanja koja ga očekuju u narednom periodu, uskoro biti završena interna inspitivanja.

Današnjem obilasku prisustvovali su i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik dr Slobodan Ilić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.09.2019
mp4 (127,31 MB)
Izjava ministra Vulina
02.09.2019
mp4 (143,94 MB)
Izjava pukovnika Pavkovića
02.09.2019
mp4 (421,29 MB)
Obilazak i gađanje