Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.08.2019.

Ministar Vulin: Svet će videti Vojsku Srbije na Crvenom trgu




- Velika je čast za našu zemlju što smo dobili poziv od ruskog rukovodstva da Vojska Srbije učestvuje u Paradi pobede 9. maja 2020. u Moskvi. Ministar Šojgu je iskreni prijatelj Srbije, kao i predsednik Putin i na ovaj način su pokazali koliko cene doprinos Srbije u pobedi nad fašizmom, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije.

Kako je istakao, bilo je vremena kada se ova zemlja odricala svoje antifašističke prošlosti pa samim tim i svoje antifašističke budućnosti.

- Na Crvenom trgu orden je dobio Stjepan Mesić, a nije odlikovan niti je bilo ijednog srpskog vojnika. Mi smo učestvovali u pobedi, nije učestvovala nikakva hrvatska država, nego su na prvom mestu učestvovali Srbi, naglasio je ministar Vulin.   

Prema njegovim rečima, još nije odlučeno koja će jedinica Vojske Srbije i u kom broju učestvovati u Paradi pobede.

- Garda, ili jedinica Kopnene vojske, ili ćemo od svih vidova Vojske napraviti kombinovanu četu. Ono što je sigurno da ćemo osvetleti obraz naciji. Vrhovni komandant će biti ponosan, država će biti ponosna. Imamo svi mi razloga da se ponosimo. Bićemo na Crvenom trgu, svrstaćemo se kao što su se i naši preci svrstali u red pobednika, u red onih koji su spasili planetu od najvećeg zla koje je ikada postojalo – od zla nacizma i fašizma, rekao je ministar odbrane i dodao da Srbija ima razloga da bude ponosna na svoju vojsku.

- Kada budemo marširali Crvenim trgom, čitav svet će moći da vidi kakve ljude imamo, da smo dostojni svojih predaka. Zahvalan sam ruskom rukovodstvu zbog toga što je našlo načina da pokaže koliko ceni Srbiju i ono što su naši preci uradili, ali da ceni i sadašnjost i budućnost Srbije. Naši odnosi sa Ruskom Federacijom nisu odnosi ljudi zaljubljenih u prošlost. Mi poštujemo i ponosni smo na svoju prošlost, ali mi imamo zajedničku budućnost, zaključio je ministar Vulin.