Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.08.2019.

Ministar Vulin: Vojska Srbije je vojska mira




Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas, u kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju, pripadnike pešadijske čete koji se pripremaju za učešće u multinacionalnoj operaciji „UNIFIL“ u Libanu.

Prema rečima ministra odbrane, učešćem u mirovnim misijama Vojska Srbije ne samo što predstavlja našu zemlju u najboljem svetlu i dobija pohvale iz čitavog sveta, već svakodnevno radi na svojoj daljoj obučenosti i prikupljanju i dobijanju novih iskustava.

- Svaki naš pripadnik koji ode u mirovnu misiju je obučen i opremljen po najvišim svetskim standardima i u potpunosti može da ispuni svaki zadatak. Vojska Srbije će u skladu sa politikom državnog rukovodstva predsednika Vučića voditi računa da da svoj maksimum na doprinosu politici vojne neutralnosti, ali i pomoći svakome kome je pomoć potrebna. Vojska Srbije je vojska mira i gde god da se mi nađemo tu su i red, zakon i mir. Mirovne misije u kojima učestvuje Vojska Srbije veoma pomažu na jačanju autoriteta i ugleda naše zemlje, ali i značajno pomažu da svakodnevne zadatke i našu prvu misiju – odbranu zemlje, možemo da uradimo na najbolji mogući način, rekao je ministar Vulin i poručio svim pripadnicima Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim misijama da se vrate baš takvi kakvi su i otišli, samo bogatiji za jedno iskustvo.

Komandir čete koja se priprema za učešće u multinacionalnoj operaciji u Libanu major Milan Kuburić istakao je da se obuka realizuje po planu i u potpunosti i da je motivacija ljudstva na veoma visokom nivou.

- Obuka je podeljena u tri celine. Prva celina je već realizovana pre formiranja ovog privremenog sastava i to je obuka individualnih specijalnosti - obuka vozača motornih i borbenih vozila, obuka nišandžija na borbenim vozilima i obuka bolničara u sastavu odeljenja u svakom vodu. Tokom prvog meseca težište će biti na individualnoj obuci i na delu kolektivnih zadataka obuke za učešće u multinacionalnim operacijama. Treća faza obuke je odlazak u bazu „Jug“ i poligon „Borovac“, priprema za evaluaciju i evaluacija od strane ekipe Generalštaba Vojske Srbije, rekao je major Kuburić.

Komandir Odeljenja zastavnik Miloš Veličković poručio je da će pripadnici čete koja se obučava za učešće u multinacionalnoj operaciji u Libanu primeniti sve procedure i postupke koje su na obuci uvežbavali i dodao da će dostojno predstavljati Vojsku Srbije i Republiku Srbiju i da će opravdati ukazano poverenje.

Tokom izvođenja obuke prikazani su rad Taktičkog operativnog centra, pešačka patrola s nailaskom na improvizovanu napravu, pešačka patrola s formiranjem privremenog kontrolnog punkta, kao i rad na osmatračnici i rad s optoelektronskim i telekomunikacionim sredstvima.

Današnjem obilasku prisustvovali su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, načelnik Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i komandant Treće brigade kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.08.2019
mp4 (152,52 MB)
Izjava ministra Vulina
14.08.2019
mp4 (128,58 MB)
Izjava majora Milana Kuburića
14.08.2019
mp4 (57,52 MB)
Izjava zastavnika Miloša Veličkovića
14.08.2019
mp4 (505,47 MB)
Obilazak