Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.07.2019.

Ministar Vulin: Piloti su dobro




- Prilikom redovne vežbovne aktivnosti, uvežbavanja sletanja van aerodroma, helikopter nije dobro sleteo i nije se dobro prizemljio. Najvažnije je da su naši piloti potpuno zdravi i nepovređeni. Mi smo imali periode u kojima naši helikopteri ni avioni uopšte nisu leteli, a sada lete, mnogo češće, i takve stvari se dešavaju, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u jutarnjem Dnevniku na Radio-televiziji Srbije, povodom jučerašnjeg oštećenja helikoptera Gazela Ho-42 iz 98. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Govoreći o tome, on je naglasio da je helikopter bio ispravan, jer ne može ni jedan helikopter da poleti a da nije ispravan.

- Najmanje pet potpisa morate da imate da bi se jedan vazduhoplov stavio u funkciju i da bi leteo. Mi održavamo našu tehniku, ona je veoma ispravna, ovakve stvari se jednostavno dešavaju i dešavaće se, poručio je ministar Vulin i dodao da se ovakve i slične situacije dešavaju svuda u svetu.

- Podsetio bih vas da su se pre nekoliko dana sudarila dva Bundesverova aviona, kada je jedan pilot poginuo. Takođe, od početka godine smo imali nekoliko padova F-35, najmodernijeg aviona na svetu, kao i pad ruskog helikoptera, istakao je ministar Vulin i naglasio da se takve situacije ne mogu predvideti.

On je rekao da se zahvaljujući politici predsednika Vučića Vojska Srbije obnavlja, da se mnogo ulaže u nju, u standard njenih pripadnika i u kvalitet tehnike.

- Nesreće se dešavaju i dešavaće se, a najvažnije je da su naši piloti obučeni i da su vazduhoplovi ispravni, istakao je ministar Vulin i poručio da ćemo zahvaljujući nedavnim sporazumima s Francuskom Republikom i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane do kraja godine imati više helikoptera nego ikada.