Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.07.2019.

Razgovor generala Mojsilovića i Voltersa u Generalštabu Vojske Srbije




Vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi general Tod Volters posetio je Generalštab Vojske Srbije, gde je razgovarao sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem.
 
Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, saradnji Vojske Srbije sa KFOR-om, te zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i NATO-a u okviru Programa „Partnerstvo za mir“.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini, general Mojsilović je naglasio da je KFOR jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji i da je kao takav najodgovorniji za bezbednost stanovništva na celokupnom prostoru Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, a posebno nealbanskog stanovništva na Severu.
 
Tokom susreta je potvrđeno strateško opredeljenje Republike Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.
 
General Tod Volters, koji je i komandant američkih vojnih snaga u Evropi, dužnost vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu preuzeo je u maju ove godine, a Srbiju je posetio u okviru obilaska regiona nakon prijema dužnosti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.07.2019
mp4 (58,99 MB)
Sastanak