Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.07.2019.

Ministar Vulin: Nadoknađujemo godine neulaganja



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je konstruktorskom završnom ispitivanju sredstava iz razvoja, novog terenskog vozila NTV Zastava (prototipovi PT1 i PT2), proveri protivavionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema PASARS u ekstremnim terenskim uslovima, kao i verifikacionom ispitivanju vozila UAZ Patriot u rejonu Deliblatske peščare.

Ministar Vulin je, nakon ispitivanja u terenskim uslovima i obilaska sredstava, istakao da decenije u kojima se nije ulagalo u Vojsku Srbije, u kojima se nije ulagalo u znanje, opremu i njena vozila, zauvek su za nama.

- Od 2012. godine, od kada je predsednik Vučić postao ministar odbrane, o Vojsci Srbije se brine i u nju se ulaže. Ali nije lako nadoknaditi taj ogromni vremenski jaz. Oko nas se svet naoružavao, razvijao, opremao, a mi smo stajali sa strane i puštali da naša armija umre. Upravo zbog toga, svi ovi ljudi iz Tehničkog opitnog centra i iz Vojnotehničkog instituta, iz čitave vojske i Odbrambene industrije Srbije ulažu ogromne napore da se naša modernizacija ubrza – istakao je ministar Vulin.

Kako je naglasio ministar odbrane, polazimo od naše politike po kojoj samo ono što sami proizvedemo suštinski pripada nama.

- Zato je veoma važno da vidite da je ovde i PASARS i Zastavino novo vozilo, sve ono što mi sami proizvodimo i što smo u stanju i sutra da eksploatišemo, servisiramo i modernizujemo. Očekujem da ćemo do kraja godine neka od ovih sredstava već videti u naoružanju Vojske Srbije i da ćemo biti u stanju da opremimo naše jedinice. Opremljena i jaka Vojska Srbije, koju sami naoružavamo i opremamo, garancija je da ćemo zaista biti slobodni i da ćemo, kao i do sada, sami donositi svoje odluke – zaključio je ministar Vulin.

Direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić istakao je da je reč o internim ispitivanjima Vojnotehničkog instituta radi provere vozila iz sopstvenog razvoja i verifikacionim ispitivanjima dva nova motorna vozila koja izvodi Tehnički opitni centar.

- Tokom internih ispitivanja sredstava iz razvoja VTI, sve vreme su prisutni inženjeri i tehničari TOC-a koji prate ta interna ispitivanja u objedinjenom planu i programu ispitivanja. To će dati bolju sliku kakva je tehnička ispravnost i kvalitet izrade tih sredstava, a konačno će smanjiti onaj obim ispitivanja koje mi po našim procedurama sprovodimo u završnim ispitivanjima – naglasio je pukovnik Ilić i dodao da je to sve u cilju smanjenja utroška resursa, vremena i novca.

Prema rečima direktora Vojnotehničkog instituta pukovnika Bojana Pavkovića, danas je vršeno ispitivanje modernizovanog protivavionskog sistema u okviru konstrukcionih ispitivanja.

- Mi smo radili razvoj tog sistema u prethodnom periodu i sada smo došli do toga da taj sistem ulazi polako u fazu ispitivanja. Nakon novih ispitivanja ovde u Deliblatskoj peščari, koja su najekstremnija ispitivanja vožnjom, mi ćemo preći u funkcionalna ispitivanja i nakon toga sredstvo predati TOC-u na završna ispitivanja – istakao je pukovnik Pavković.

Osim toga, na tom terenu su ispitivana dva prototipa Novog terenskog vozila, koja su razvijena u saradnji sa preduzećem „Zastava TERVO“, kombija i kamioneta.

- Reč je o novim vozilima namenjenim za opremanje Vojske Srbije, a trenutno su u toku objedinjena interna i završna ispitivanja koja bi trebalo da traju do jeseni, nakon čega očekujemo pozitivan izveštaj i usvajanje ovih sredstava u naoružanje Vojske Srbije – naglasio je pukovnik Pavković.

Cilj ispitivanja vožnjom je da se u ekstremnim terenskim uslovima ispitaju vozne karakteristike, izdržljivost, pouzdanost i funkcionalnost sredstava i njihovih podsistema, ergonomske karakteristike vozila, kao i dinamičko ponašanje vozila u cilju ocene njihovog kvaliteta i ugrađenih komponenti, kako bi se potvrdio stepen ispunjenosti taktičko-tehničkih zahteva, a sredstva će naknadno proći još i ispitivanje vožnjom na terenima planinski makadam i asfaltna podloga.

Današnjoj proveri prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major dr Mladen Vuruna i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.07.2019
mp4 (111,97 MB)
Izjava ministra Vulina
11.07.2019
mp4 (96,91 MB)
Izjava pukovnika Ilića
11.07.2019
mp4 (109,4 MB)
Izjava pukovnika Pavkovića
11.07.2019
mp4 (268,93 MB)
Testiranje