Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.07.2019.

Ministar Vulin: Još jedna laž Haradinaja



"Ovo je samo još jedan dokaz koliki je Ramuš Haradinaj lažov. Ja ću vas podsetiti da je on našoj premijerki rekao da nije tačno da je zabranjeno zvaničnicima Republike Srbije da dolaze na prostor Kosova i Metohije. Još jednu laž smo raskrinkali. Još jednom je pokazano kršenje svih sporazuma", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Nišu upitan da prokomentariše zabranu ulaska delegacije Vojnog zdravstva, koju je trebalo on da predvodi, na KiM u posetu KBC Kosovska Mitrovica.
 
Ministar Vulin je istakao da ovo nije najveće kršenje sporazuma. "Oni nisu formirali ni Zajednicu srpskih opština, oni su prekršili Briselski sporazum. Hašim Tači je čovek koji je otvoreno rekao da je slagao kad je potpisao Briselski sporazum i da mu ne pada na pamet da ispuni svoju reč i da ispoštuje sopstveni potpis. Ramuš Haradinaj i njegova vlada su još jednom dokazali da su lažovi koji ne žele Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Oni hoće teritoriju, oni hoće zemlju”.
 
Ministar je dodao da oni hoće bolnicu u Kosovskoj Mitrovici ali neće lekare u toj bolnici. "Oni hoće bolnicu u Kosovskoj Mitorvici ali neće da dođu lekari sa VMA koji inače već šest godina, od kad sam ja bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dolaze u Kosovsku Mitrovicu i svojim znanjem pomažu ljudima. Odlaze čak i u Gračanicu i takođe pomažu i Srbima i Šiptarima. Ne pitaju kako se ko zove, nego samo pitaju od čega pate. E takvim ljudima su oni zabranili da uđu na prostor Kosova i Metohije."
 
"Raskrinkali smo još jednu laž. Nisam srećan zbog toga. Nadao sam se da će ovoga puta, za promenu, govoriti istinu i da ćemo sutra moći da budemo sa Srbima u Kosovskoj Mitrovici, da razgovaramo sa njima, da vidimo kako da im pomognemo, kako da im olakšamo život, jednostavno da ih obradujemo još jednom posetom lekara sa VMA. Nažalost ovaj put nam je to onemogućeno", rekao je ministar Vulin i dodao da se nada da će "međunarodna zajednica imati snage da ovaj put kaže, ne da se obe strane uzdrže, jer ne znam od čega mi da se uzdržimo, valjda da se uzdržimo od pomaganja ljudima, da će imati hrabrosti da kaže da je ovo još jedno kršenje sporazuma i da bi morali da vode računa da je kretanje ljudi zagarantovano."
 
 
videoVIDEOGALERIJA
10.07.2019
mp4 (173,26 MB)
Izjava ministra Vulina