Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2019

Ministar Vulin: Odličan odziv za služenje u rezerviMinistar odbrane Aleksandar Vulin obišao je vojnike na obuci u rezervnom sastavu starije od 30 godina u Prvom centru za obuku u Somboru. Od ukupnog broja lica koja su u maju ove godine pozvana na obuku u rezervnom sastavu lica starijih od 30 godina, beleži se veći odziv od očekivanog, pa je u Centru u Somboru trenutno na obuci 104 lica, u Drugom centru u Valjevu 90, a u Trećem centru u Leskovcu na obuci je 97 lica.
 
- Svi ti momci su došli ovde da služe svojoj zemlji, usvoje osnovne vojničke veštine i pokažu da vredi dati svoje vreme i svoje angažovanje svojoj zemlji – izjavio je ministar Vulin tokom obilaska kasarne „Aerodrom“ u Somboru. 

Prema njegovim rečima, svi treba da budemo ponosni na ove ljude koji su u svojim tridesetim godinama spremni da napuste svoje porodice, poslove i da usvoje osnovne vojničke veštine, što govori o tome da smo mi vojnički narod koji želi da bude uz svoju zemlju i svoju vojsku.
 
- Biti u rezervi i služiti svojoj zemlji je nešto što se podrazumeva, što je normalno i što se radi u skoro svakoj zemlji na svetu i Srbija, svakako, nije izuzetak. Mene zaista čini ponosnim ovako visok odziv i izuzetni rezultati ovih momaka i čini me ponosnim što su dobili podršku svojih porodica, podršku iz svojih sredina, što ih više niko ne kritikuje zbog toga, što im se više niko ne smeje i što svi razumeju da je to normalno – naglasio je ministar Vulin.
 
Tokom današnjeg obilaska, ministar Vulin je u somborskom Prvom centru za obuku prisustvovao izvođenju nastavnih sadržaja u okviru obuke lica u rezervnom sastavu starijih od 30 godina. Obišao je i pripreme za izvođenje gađanja i razgovarao sa pripadnicima rezervnog sastava koji provode drugu nedelju na obuci, kao i sa starešinama koji izvode obuku.

Sa svojim vodom gađanje je danas uvežbavao i vojnik Dejan Jovanović, asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, koji je izrazio zahvalnost državnom i vojnom vrhu jer su omogućili da svi ti mladi ljudi učestvuju i prođu ovu vrstu obuke.
 
- Smatram da smo najbolja odbrana države, mi građani. Ono što je moj glavni utisak ovde na obuci je starešinski kadar, čiji je moral na zavidnom nivou i oni su puni energije i svaki dan ulažu tu energiju da nama pokažu stvari koje nismo znali, i oficiri i podoficiri koji sa nama izvode nastavu. To je ono što meni daje dodatnu energiju u obimnom nastavnom danu, kada smo na nogama i po 10 sati – naglasio je vojnik Jovanović dodajući da, iako je obaveza građana da učestvuje u odbrani zemlje, to je ujedno i privilegija da se nauči nešto novo. On je, takođe, naglasio da je važno i to da je zakonski unapred uređen odnos sa poslodavcem tokom boravka na obuci za rezervni sastav, pa vojnici mogu u potpunosti da se posvete obuci.
 
Vojnik Damir Čohodarević takođe je u stroju majske klase lica na obuci u somborskom Centru za obuku, a kao programeru kaže da mu je prvih dana najteže bilo to što je veći deo dana „na nogama“.
 
- Uz poznavanje naoružanja, najvrednije što sam naučio je kretanje u borbi, zaklanjanje iza zgrade, kao i strojeva obuka, jer čovek u vojsci nije pojedinac, već deo voda i to je ono vredno što se nauči. Atmosfera sa drugovima iz klase je bratska – naglasio je vojnik Čohodarević i dodao da je „knap“ vremena za sve ono što tokom 15 radnih dana obuke treba da se savlada. Smatra da bi veći broj instruktora podoficira, kojih nedostaje, unapredilo obuku rezervnog sastava.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.05.2019
mp4 (86,03 MB)
Izjava ministra Vulina
23.05.2019
mp4 (293,39 MB)
Izjava Dejana Jovanovića
23.05.2019
mp4 (54,38 MB)
Izjava Damira Čohodarevića
23.05.2019
mp4 (331,65 MB)
Poseta Prvom centru za obuku