Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.05.2019.

Predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije na izložbi „Odbrana 78“




Izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, posvećenu obeležavanju 20 godina odbrane otadžbine od NATO agresije, posetili su danas predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Među današnjim posetiocima bila je i savetnica Komesarijata za izbeglice i migracije Ivana Antić Ćurko. Ivana se priseća da su za vreme NATO agresije dežurstva trajala 24 časa radi aktivnog prihvata interno raseljinih osoba sa Kosova i Metohije i njihovog zbrinjavanja u kolektivnim centrima.

- Imali smo izbeglice u kolektivnim centrima. U Surdulici je u kolektivnom centru poginulo dvoje ljudi, kada je gađan taj grad. Novi Sad je ostao bez mostova. Tamo smo imali dva kolektivna centra, pa smo prelazili reku preko barži. Naš doprinos je bio da se nađemo tim ljudima, da smestimo interno raseljena lica, da im ulijemo veru i nadu da nisu napušteni, da smo tu da im pomognemo, kao što im pomažemo i danas.

Izložbu „Odbrana 78“ Ivana preporučuje posebno mlađim naraštajima, kako bi saznali da je njihova otadžbina strašno stradala, bila bombardovana bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je nad njom počinjen stravičan zločin, za koji niko nije odgovarao.

Petar Anđić kaže da će se posledice tragičnih dešavanja za vreme NATO agresije još dugo osećati u Srbiji.

- Pored svega što je uništeno, skoro sve je obnovljeno. Ono što, na žalost, nikada ne može da se vrati to su sva ona deca i vojnici koji su nastradali dajući svoje živote – rekao ja Anđić i dodao da mu je pre 20 godina bilo nezamislivo da bi 19 bogatih i moćnih zemalja NATO-a moglo da se drzne i udari na jednu tako malu zemlju u poređenju sa njima.

Na Lazara Pejčića najjači utisak ostavila je soba sa fotografijama dece stradale u NATO agresiji. Kao dete vojnog pilota, i sam je 1999. godine spoznao šta znači strah za život bližnjih.

- Otac mi je bio vojni pilot. Sećam se, svaki put kada bi dolazio kući na nekoliko sati i svaki put kada bi odlazio, postojala je strepnja da li ću ga opet videti. Naravno, tu su i sirene. Živeli smo pored Batajnice, koja je često gađana. Manje-više, živeli smo u podrumu ta dva-tri meseca – rekao je Pejčić.

Interaktivna i multimedijalna postavka priređena u Muzeju grada Beograda, čiji je autor Dušan Jovović, realizovana je uz podršku Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva, a dragocen doprinos dale su i jedinice Vojske Srbije.

Izložba „Odbrana 78“ podeljena je u osam celina, koje jasno svedoče o dešavanjima u SR Jugoslaviji koja su prethodila NATO agresiji i za vreme agresije. Obilje štampanog, tonskog  i video materijalna, kao i originalni eksponati, jedinstven su putokaz za tumačenje NATO agresije nad SR Jugoslavijom.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.05.2019
mp4 (140,03 MB)
Izjava Ivane Antić Ćurko
22.05.2019
mp4 (162,51 MB)
Izjava Petra Anđića
22.05.2019
mp4 (107,42 MB)
Izjava Lazara Pejčića
22.05.2019
mp4 (192,76 MB)
Obilazak izložbe