Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.05.2019.

Na VMA obeležen Svetski dan sestrinstva
Svetski dan sestrinstva obeležen je danas u Vojnomedicinskoj akademiji. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr. sci. med Uglješa Jovičić, zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Dragan Dinčić, zaposleni u toj vojnozdravstvenoj ustanovi i mnogobrojni gosti.

Čestitajući praznik medicinskim sestrama, brigadni general Dinčić je istakao da je reč o teškom i odgovornom poslu.

-Našim sestrama, dobrota, znanje i hrabrost ne nedostaju. Najveći broj njih ispunjava kriterijume onih najboljih, najpoznatijih, kao što je bila Florens Najtingel, koja je takođe živela hrabro, ponosno i dostojanstveno - istakao je general Dinčić, dodajući da se zato sa pravom sećamo i nje kao i mnogih drugih divnih medicinskih tehničara.

Glavna sestra Vojnomedicinske akademije Zorica Bektaš govorila je o važnosti profesije kojoj pripada.

-Medicinske sestre  VMA su dugi niz godina bile primer visokog profesionalizma na koji su se ugledale brojne druge zdravstvene ustanove i bile su utemeljivači modernog sestrinstva i holističkog pristupa u lečenju i zdravstvenoj nezi obolelih. Sestre VMA osim znanja i veština poseduju i veoma izraženu ličnu i profesionalnu odgovornost, hrabrost, inventivnost i čovekoljublje, dajući nemerljiv doprinos u lečenju i unapređenju zdravlja obolelih - istakla je glavna sestra Bektaš.

Svake godine na VMA tradicionalno se proglašava najbolja sestra koja se prema posebnim kriterijumima istakla u prethodnih godinu dana. Ove godine komisija za izbor odlučila je da to bude glavna sestra Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA Živka Ćerić. Ovom prilikom, takođe proglašavaju se najbolje sestre različitih specijalnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić uručio je plaketu najboljoj sestri i tom prilikom istakao  da će Ministarstvo odbrane učiniti sve da poboljša položaj sestara u Srbiji,  dodajući  da rad, trud i požrtvovanost medicinskih sestara mogu da shvate samo oni koji su u sistemu i okruženju zajedno sa njima.

U umetničkom delu programa na ovogodišnjoj svečanosti povodom obeležavanja Svetskog dana sestrinstva nastupili su pripadnici Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“.

Svetski dan sestrinstva obeležava se tradicionalno  još od 1974. godine 12. maja na dan kada je rođena Florens Najtingejl, koja se smatra osnivačem moderne medicinske prakse. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.05.2019
mp4 (84,57 MB)
Obraćanje državnog sekretara Bojana Jocića
13.05.2019
mp4 (166,65 MB)
Obraćanje brigadnog generala prof. dr Dragana Dinčića
13.05.2019
mp4 (116,55 MB)
Obraćanje nagrađene sestre Živke Ćerić
13.05.2019
mp4 (121,88 MB)
Svečanost