Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.05.2019.

Sastanak ministra odbrane sa rektorom Univerziteta nacionalne odbrane Kine




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa rektorom Univerziteta nacionalne odbrane Narodne Republike Kine general-potpukovnikom Zeng Heom.

Ministar Vulin je istakao da je nedavni susret predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga u Pekingu još jednom pokazao da su trenutni bilateralni odnosi dve zemlje najbolji u njihovoj istoriji, ističući „čelično prijateljstvo" dva naroda.
Ministar odbrane izrazio je veliku zahvalnost na čvrstoj podršci Kine legitimnim zahtevima Republike Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta, kao i na posebnoj podršci kineske strane  u Savetu bezbednosti UN, ali i jasnoj i doslednoj podršci Kine u onemogućavanju nelegalnog članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

Srbija čvrsto i principijelno, preneo je ministar Vulin, podržava politiku „jedne Kine“, uz puno poštovanje i uvažavanje stavova Kine u odnosu na rešavanje pitanja Tajvana i Tibeta.

Ministar Vulin je istakao i da Republika Srbija pruža punu podršku kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“ i aktivno je angažovana u okviru mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope .

Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije, ocenjeno je na današnjem sastanku, dobija potvrdu i kroz sve sadržajniju saradnju u oblasti odbrane, koja je kvalitetna i u uzlaznom trendu.

Ministar Vulin je podsetio da je u proteklom periodu značajno unapređena vojnoekonomska i vojnotehnička, a ulažu se napori i ka unapređenju vojnomedicinske saradnje. Značajna saradnja ostvaruje se i na polju vojnog obrazovanja, o čemu svedoči i činjenica o dosadašnjem školovanju pripadnika dve vojske  na različitim oblicima usavršavanja u univerzitetima odbrane u Pekingu i Beogradu.

Ministar Vulin je izrazio uverenje da će tokom posete i razgovora u Univerzitetu odbrane, biti pronađeni i modaliteti za dalje unapređenje vojnoobrazovne saradnje.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.05.2019
mp4 (109,33 MB)
Sastanak