Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2019.

Festival „Zlatna buklija“ u znaku „Zastava filma“




Međunarodni festival dokumentarnog filma „Zlatna buklija“, koji se po 14. put održava u Velikoj Plani i ove godine je protekao u znaku Vojnofilmskog centra „Zastava film“.

U konkurenciji 308 filmova iz 11 zemalja, „Gran Prix“ za najbolji film festivala dobio je dokumentarni film „Rado ide Srbin u vojnike“, koji je režirao prof. Dragan Elčić, u produkciji VFC „Zastava film“.

 „Gran Prix“ za životno delo dobila čak tri nekadašnja direktora te filmske kuće. Za vojnu kinematografiju, arhivistiku i organizaciju filmske medijske produkcije u vreme NATO agresije, povodom 70 godina postojanja „Zastava filma“ i 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, nagrađeni su pukovnici u penziji Mile Jovanić, Branislav Glušica i  Slobodan Stojanović.

Od trojice nagrađenih, nagradu su primila dva laureata, dok je u ime pukovnika Stojanovića, koji je bio sprečen, „Veliku nagradu“ primio sadašnji direktor „Zastava filma“, potpukovnik Goran Ikonić, koji je zahvalio organizatoru Festivala što je prepoznao značaj i rad ovih ljudi i doprinos Vojnofilmskog centra razvoju i radu srpske kinematografije.

Obrazlažući dodeljene nagrade, predsednik žirija profesor Nikola Lorencin, istakao je da VFC „Zastava film“ 70 godina stvara umetnička dela koja po svom kvalitetu prevazilaze granice Srbije te da je ova filmska kuća po svom obimu proizvodnje, umetničkom dometu i priznanjima koje je ostvarila, postala jedinstven dragulj u regionu i čitavoj Evropi.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.05.2019
mp4 (288,07 MB)
Dodela priznanja
11.05.2019
mp4 (259,72 MB)
Obraćanje profesora Dragana Elčića
11.05.2019
mp4 (248,87 MB)
Izjava potpukovnika Gorana Ikonića