Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2019.

Ministar Vulin: Prilika da pomognu ljudima koji pate – najvažnija misija naših mirovnjaka




- Učešće u mirovnim operacijama jedan je od najznačajnijih elemanata i najznačajnijih misija koje ima Vojska Srbije i veoma smo ponosni što možemo da pružimo stabilnost i bezbednost drugim narodima i drugim ljudima, posebno što imamo iskustvo kada su drugi pomagali nama – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući 7. godišnji sastanak Evropske asocijacije centara za obuku za mirovne operacije u Beogradu.

Rešeni smo i posvećeni, dodao je ministar odbrane, i smatramo da je učešće naše zemlje kroz Ujedinjene nacije, kao za nas najznačajnijeg elementa globalne bezbednosti, ono što je ključno u političkom smislu.



- Smatramo da uloga Ujedinjenih nacija ni izbliza nije iskorišćena ni potrošena kao što često možemo da čujemo. Vrlo često suočeni sa kršenjem međunarodnog prava od strane velikih i moćnih, potcenjuju se Ujedinjene nacije. Bez obzira na svet u kome živimo, Ujedinjene nacije su za nas, male i slobodne narodne, jedna od retkih velikih globalnih govornica gde možemo da kažemo šta mislimo – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije i država Srbija ne odlaze u mirovne misije samo da bi postigli globalnu vidljivost.

- To je u ovom modernom svetu veoma važno, ali za nas, postoji motiv mnogo značajniji od toga – a to je prilika da pomognemo ljudskim bićima koja pate. Kada pogledate gde je to raspoređena Vojska Srbije, onda znate da to što sam rekao nije nikakav politički manifest, već prosta činjenica. Mi smo u Maliju, Centralnoafričkoj Republici, Libanu, Kongu, mi smo na mnogim mestima gde mnogo veći i moćniji od nas nemaju veliku potrebu da budu. Mi smo tamo svojim izborom i svojom voljom – naglasio je ministar Vulin dodajući da je ponosan što su naši mirovnjaci svuda dobro prihvaćeni, da se o njima dobro govori i da lokalno stanovništvo ima poverenje baš u njih.

Ministar odbrane je istakao da je jedan o razloga za to jer su oni vrhunski profesionalci i što se za učešće u misijama biraju najbolji, ali drugi razlog je zato što mi znamo šta je ljudska nesreća, jer to znamo na svom primeru i zato što ne želimo da se to ikada ikome ponovi.



- Zato nas poštuju i kada prođemo kroz zaraćene strane, zato srpska Vojska sme da ulazi u najtvrdokornija hamasova sela gde niko drugi ne sme da uđe i zato svi međunarodni činioci i svi funkcioneri u Cenralnoafričkoj Republici insistiraju da se leče baš u bolnici koju vodi Vojska Srbije – zato što mi razumemo ljudsku patnju – poručio je ministar Vulin.

Govoreći o značaju skupa, direktor Centra "KONFLAKS" Ivan Mrkić u svom obraćanju podsetio je da je više nego ikada na svetskom nivou izražena potreba za bliskom i efikasnom saradnjom i koordinacijom među zemljama članicama Ujedinjenih nacija i regionalnim organizacijama. Kompleksnost globalnih problema, dodao je on, kao i međuzavisnost svih nacija, zahtevaju fokus i zajedničku akciju u prevenciji rastućih pretnji kada je reč o međunarodnoj bezbednosti. Važan činilac u tom aspektu, kako je naglasio, je svakako obuka i raspoređivanje civilnih i vojnih kapaciteta u mirovnim operacijama u svetu.

Na otvaranju skupa okupljenima su se obratili i načelnik Centra za mirovne operacije Vojske Srbije pukovnik Milivoje Pajović kao i predstavnici Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija, a skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ovogodišnji sastanak, koji organizuje Centar za interkulturnu komunikaciju i medijaciju „KONFLAKS“, okupio je više od 130 učesnika, među kojima i predstavnike 70 institucija iz zemlje i inostranstva koje se bave obukom za učešće u mirovnim operacijama.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.04.2019
mp4 (309,97 MB)
Obraćanje ministra Vulina
16.04.2019
mp4 (191,74 MB)
Otvaranje