Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Konkursi za upis u vojne škole



KONKURSI

- Konkurs za prijem kandidata iz građanstva u Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u Beogradu
- Konkurs za prijem kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije
- Konkurs za prijem kandidata iz građanstva za učenike Srednje stručne vojne škole

BITNE INFORMACIJE

Konkursi za prijem u vojne škole otvoreni su od 1. februara do 15. marta. Vojna akademija primiće 177 kadeta na šest studijskih programa, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije upisaće 25 kadeta na studije medicine, Vojna gimnazija upisaće 105 dečaka i devojčica u prvi razred, 15 učenika u drugi razred i 10 učenika u treći razred. U Srednjoj stručnoj vojnoj školi izvršiće se prijem 50 učenika oba pola iz građanstva.
 
Konkursi za prijem u vojne škole sa svim detaljima o uslovima za konkurisanje objavljeni su u magazinu "Odbrana" i na veb sajtovima vojnih škola i Ministarstva odbrane.
 
Osnovni razlozi za tradicionalno veliko interesovanje mladih za upis u vojne škole je vrhunsko obrazovanje i odlični uslovi školovanja, besplatan smeštaj i ishrana u internatima, celokupna nastavna literatura i korišćenje savremenih kapaciteta za vannastavne aktivnosti.
 
Vojna akademija nudi savremeno visoko obrazovanje i naučno-istraživački rad, posetu vojno-obrazovnim institucijama u regionu i svetu, proveru stečenih znanja na terenima i praktičnim oblicima nastave, razvijenu materijalnu bazu nastave uključujući savremene simulacione softvere, učešće na naučnim konferencijama i seminarima u zemlji i inostranstvu, negovanje i razvijanje tradicija i patriotizma u skladu sa maksimom Vojne akademije „Čast je naša imovina”. Tokom karijere moguće je usavršavanje u Školi nacionalne odbrane, master i doktorske studije.
 
Medicinski fakultet VMA kadetima i studentima obezbeđuje vrhunsko obrazovanje u oblasti medicinskih nauka, podstičući istraživački duh, samostalnost i odgovornost u radu, da bi kao stručnjaci u različitim oblastima medicinske struke i nauke, svojim veštinama i znanjem, doprineli unapređenju vojnog zdravstva.
 
Vojna gimnazija obezbeđuje sticanje opštih znanja značajnih za nastavak školovanja na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu VMA. Program redovne nastave u Vojnoj gimnaziji usklađen je sa nastavnim planom i programom gimnazija opšteg smera u građanstvu. Specifičnosti čine obavezni oblici koji se odnose na vojnu profesiju kao što su strojeva obuka, vojna topografija, osnovi taktike, vojna obuka, naoružanje, gađanje i obuku u skijanju.
 
Srednja stručna vojna škola omogućava sticanje opštih, stručnih i vojnostručnih znanja i veština, a po završetku obezbeđuje siguran posao na početnim dužnostima podoficira.
 
Svi kadeti i učenici imaju mogućnost učešća u brojnim naučnim, kulturnim i sportskim sekcijama i takmičenjima, korišćenje najsavremenijih sportskih kapaciteta (streljane, atletske dvorane, zatvorenog bazena, teretane, fitnes centra, terena za fudbal, košarku i odbojku, sale za gimnastiku i borilačke sportove) i brojnih drugih pogodnosti koje obezbeđuju vojne škole.
 
Po završetku vojnih škola polaznici dobijaju siguran posao u okruženju koje omogućava uspešan profesionalni razvoj i stalno stručno i karijerno usavršavanje.
 
Upis u vojne škole ove godine odvija se pod sloganom "Čast, znanje, Srbija - Vojna akademija". Biti vojnik u stroju otadžbine oduvek je bila čast. Izazovan i odgovoran poziv oficira i podoficira Vojske Srbije trajni je motiv koji privlači mlade ljude, tako da su vojne škole pravi izbor za budućnost.
 
U akciji "Otvorena vrata", učenici i roditelji mogu posetiti vojne škole svake subote tokom trajanja konkursa od 11 do 13 časova. U razgovoru sa nastavnicima, kadetima i učenicima dobiće sve potrebne informacije, a biće u prilici da obiđu smeštajni prostor, učionice i kabinete gde se odvija nastava.
 
Ministarstvo odbrane nizom aktivnosti promotivnog karaktera, na televizijama, svojim veb sajtovima i profilima na društvenim mrežama, štampanim i video materijalom i gostovanjima predstavnika vojnih škola na televizijama, svakodnevno će obaveštavati učenike i njihove roditelje o tome šta donosi vojni poziv i kako dobiti mesto u nekoj od vojnih škola za koju su zainteresovani.

SPOTOVI

- Spot za upis u vojne škole

BROŠURE I INFORMATORI
videoVIDEOGALERIJA
01.02.2019
mp4 (130,46 MB)
Spot za upis u vojne škole
14.02.2020
mp4 (173,86 MB)
Spot "Prijem u vojne škole"