Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.05.2018.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Kinom





Načelnik Uprave za Međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politku odbrane Ministarstva odbrane pukovnik Milan Ranković i izaslanik odbrane NR Kine u našoj zemlji stariji pukovnik Ma Jongbaom potpisali su, tokom današnjeg sastanka, Plan bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva nacionalne odbrane Narodne Republike Kine za 2018. godinu.

U nastavku susreta, razgovaralo se i o daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane između dve države. Istaknuti su, takođe, i tradicionalno dobri opšti i politički odnosi naših naroda i država, o čemu svedoči i odgovor predsednika NR Kine Si Đinpinga na pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u kome je naglašeno da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, posebno na polju vojne industrije.

Osim unapređenja vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje, tokom  razgovora konstatovano je i da postoji mogućnost razvijanja saradnje i u drugim oblastima, kao što su vojno-vojna, vojnomedicinska i vojnoobrazovna saradnja, ali i drugim prihvatljivim vidovima saradnje.

Napomenuto je, takođe, da se u narednom periodu očekuje susret dva ministra odbrane, a koji će znatno doprineti jačanju saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Kine.

Obe strane su se saglasile da postoje mogućnosti da saradnja u oblasti odbrane bude podignuta na još viši nivo planiranjem i realizacijom aktivnosti međunarodne vojne saradnje od zajedničkog interesa.
 
photoFOTOGALERIJA