Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.04.2018.

U TOCu u završnoj fazi ispitivanje 40 novih sistema



- Tehnički opitni centar bi do kraja godine trebalo da završi ispitivanja više od 40 sistema koji bi trebalo da se nađu, ukoliko to svojim kvalitetom zasluže, u naoružanju Vojske Srbije – izjavio je ministar odbarne Aleksandar Vulin, koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, danas obišao Centar za ispitivanje naoružanja i vojne opreme &39;&39;Nikinci&39;&39;.

- Odlukom, u to vreme predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, u TOC je uloženo više od 186 miliona dinara za potrebe unapređivanja tehničkih karakteristika ovog objekta. Ministarstvo odbrane i Vlada Republike Srbije će nastaviti sa Vojskom Srbije i Generalštabom da ulaže u kvalitet naših proizvoda i da ulaže u kvalitet svih onih sredstava tehnike koji treba da uđu u sastav naoružanja naše Vojske. Naša odbrambena industrija koristi kapacitete TOC-a i bez uspešnog TOC-a, dobro tehnološki i kadrovski opremljenog, ne možemo imati uspešnu odbrambenu industrju i sigurnu Vojsku Srbije. Nema kompromisa kada je u pitanju kvalitet naoružanja koje ulazi u sastav naše Vojske, i nema kompromisa kada je u pitanju bezbednost pripadnika Vojske Srbije. Upravo zbog toga TOC svakodnevno radi na poboljšanju kvaliteta naših proizvoda i na svakoj potrebnoj zaštiti pripadnika Vojske Srbije. Ulaganje u TOC, ulaganje u VTI, ulaganje u sve institucije naše Vojske koje razvijaju kvalitet i koje su u stanju da usvoje nova tehnička rešenja, bilo kroz sosptvene ideje ili ispravljanje grešaka na onome što se ovde u TOC-u prikaže, su od najveće važnosti za našu zemlju. Odbrambena industrija Srbije i čitavo Ministarstvo odbrane veoma ceni rad TOC-a – naglasio je ministar Vulin.

Prema rečima v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, tokom današnjeg obilaska prikazano je više integralnih ispitivanja nekoliko savremenih sistema naoružanja koja razvija Vojnotehnički institut sa svojim kooperantima u industriji za potrebe Vojske Srbije.

- Reč je o integralnim ispitivanjima u kojima više komandno-informacionih izviđačkih platformi, na simuliranom komandnom mestu, pripremaju taktičku simulaciju, a zatim se izdaju zadaci besposadnim platformama, konkretno, besposadnom vozilu „Miloš“, da ostvari odgovarajući zadatak. Takođe, imali smo prilike da vidimo kako besposadno vozilo „Miloš“ može da uništava mete na velikim daljinama, a zatim da priđe blizu, uđe u objekat dejstva i dejstvuje po objektima u samom objektu i u složenim situacijama, kao što su talačke, kada treba razlikovati mete svoje snage od protivničkih snaga. Ovakva ispitivanja se nastavljaju konstantno i mi očekujemo vrlo brzo njihov završetak. Ovo je prilika da se ispituje ne samo naoružanje, nego i da se uvežbavaju zajednička dejstva različitih operatora različitih sistema naoružanja – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović dodajući da je pred svima ogroman zadatak da se za veliki broj sistema završi ispitivanje, kako bi se verifikovali u TOC-u, na dovoljnom nivou kvaliteta i da dovoljno unapređuju sposobnosti Vojske Srbije da bi se njima izvršilo hitno opremanje. .

Prema rečima direktora Tehničko opitnog centra pukovnika dr Slobodana Ilića istakao je da se u TOC- u trenutno ispituju sredstva naoružanja, među kojima su snajperska i modularna puška 7-62 mm za potrebe „Zastave“, kao i višecevni raketni sistem „Morava“, a trenutno su na internim ispitivanjima kod VTI modernizovani „OGANj“ i drugi sistemi.

Na poligonu za ispistivanje terenskih karakteristika BOV točkaša prikazano je savladavanje vertikalnih uspona, bočnog nagiba i vodene prepreke, a na deplasmanu S ispitivanje rakete 128 mm poboljšanih karakteristika, optoelektronskih sistema, modernizovane „maljutke“ 2F, modudularnih pušaka i snajperskih pušaka, kao i balističke zaštite na isečku oklopa vozila „Lazar 3“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.04.2018
mp4 (201,51 MB)
Izjava ministra Vulina
01.04.2018
mp4 (196,91 MB)
Izjava pomoćnika Miloradovića
01.04.2018
mp4 (124,7 MB)
Izjava pukovnika Ilića
01.04.2018
mp4 (275,62 MB)
Obilazak i ispitivanje u TOC-u