Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.02.2018.

Vojnotehnička saradnja u stalnom usponu



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Minsku sa ministrom odbrane Belorusije general-potpukovnikom Anrejem Ravkovim, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne vojne saradnje i aktuelnoj bezbednosno-političkoj situaciji u regionu i svetu.
 
Ministri Vulin i general-potpukovnik Ravkov istakli su važnost sveukupnih odnosa Srbije i Belorusije, zasnovanih na istorijskom prijateljstvu dveju država.
 
Ministar Vulin je rekao da će Srbija i Belorusija nastaviti sa postignutim dogovorima o vojnotehničkoj saradnji, ali i vidno unapređivati međusobne odnose.
 
- Razgovarali smo i o zajedničkom učešću u mirovnim operacijama, o vojnoobrazovnoj saradnji i, naravno, o nastavku vojnotehničke saradnje. To znači da razmatramo brojne mogućnosti za opremanje i modernizaciju naše Vojske, prvenstveno kada je u pitanju nabavka vazduhoplovnih sistema, modernizacija naše tehnike, ali isto i razgovori o tome kako bismo mogli da radimo zajedno i za treća tržišta, kako bismo našu vojnu industriju mogli da uposlimo zajedno sa beloruskom, istakao je Vulin.
 
On je napomenuo da su politički odnosi Srbije i Belorusije izuzetni.
 
- Ovde se Aleksandar Vučić veoma ceni i posebno njegov stav da se prema Belorusiji odnosi kao samostalnoj, suverenoj zemlji, bez obzira na treće strane. Mi smo prijateljske zemlje i tako ćemo nastaviti da se ponašamo. Ja sam imao i to zadovoljstvo ovde da čujem koliko se visoko ceni naša Vojska, koliko se visoko ceni naša država i koliko se ceni i poštuje naš vrhovni komandant, naglasio je ministar Vulin.
 
Sagovornici su sa zadovoljstvom konstatovali da se bilateralna saradnja u oblasti odbrane stalno unapređuje, na obostrano zadovoljstvo, o čemu govori sve veći broj uzajamnih poseta visokog nivoa, kao i vrlo uspešna realizacija zajedničke vežbe „Slovensko bratstvo“ koju zajedno izvode pripadnici oružanih snaga Belorusije, Srbije i Ruske Federacije.
 
Nakon današnje posete Belorusiji, na poziv ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua,  ministar Aleksandar Vulin i delegacija Ministarstva odbrane otputovaće u Moskvu gde će sutra prisustvovati svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice formiranja Crvene armije i razgovarati sa domaćinima na marginama svečanosti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.02.2018
mp4 (84,79 MB)
Izjava ministra Vulina
22.02.2018
mp4 (178,78 MB)
Poseta Belorusiji