Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.12.2017

Svečani ispraćaj mirovnjaka Treće brigade u LibanU niškoj kasarni "Knjaz Mihailo“ organizovan je svečani ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga Treće brigade Kopnene vojske, štabnih oficira i članova elementa za nacionalnu podršku u Multinacionalnu misiju UNIFIL u Libanu.
 
Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Treće brigade pukovnik Predrag Grbić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, verskih zajednica, kao i porodice i prijatelji mirovnjaka.
 
U svom obracanju pred svečanim strojem, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da danas pozdravljamo odlazak onih koji će slavu srpske zastave i srpske države pronositi daleko.
 
 - Pozdravljamo odlazak ponosni što možemo da pošaljemo takve ljude, tako opremljene i obučene,  spremne da rade za dobrobit svakog ljudskog bića kome je pomoć potrebna. Daleko idete, u zemlju rastrzanu ratovima i sukobima, mržnjama. Idete daleko da ublažite ljudsku patnju,  muku, bol.  Idete daleko da ponesete našu zastavu i da je tamo daleko neka deca zapamte kao znak mira, sigurnosti i bezbednosti, kao znak dobrote koju će zapamtiti sa vašeg rukava. Kada ste im prošli prstima kroz kosu, kada ste pomogli njihovim roditeljima, kada ste nekom detetu vratili poverenje u ljudski rod.
 
 Ministar Vulin je rekao da ćemo svoje mirovnjake čekati, s njihovim porodicama.
 
 - Ponosni na vas brinućemo, makar to i ne govorili glasno, razmišljaćemo šta radite, kako izgledate, čime se bavite i da li vam je teško.  Da li se nečega bojite,  sigurni da mislite na nas, da mislite na svoju zemlju i sve nas koje ste ovde ostavili. Nemojte nikad zaboraviti, ovde sa vama koračaju vaši sinovi, ponosni na vas. Oni će u školama govoriti da im je otac tamo daleko, da i tamo čuva Srbiju jer i tamo se čuva Srbija. Čuva se tako što pokazujete koliko smo organizovani, snažni i hrabri, čuva se tako što stvarate prijatelje i tamo gde su mržnja i neprijateljstvo način života.  Čuva se tako što mi ovde možemo da budemo sigurni i ponosni da gde god da ste, dostojno i visoko nosite i dižete zastavu, tu svetu zastavu zbog koje postojite i zbog koje živite, zastavu Republike Srbije.  Mi ćemo vas čekati i mislićemo na vas, sigurni da tamo gde ste, čuvate svoju Srbiju, zato vam želim da budete zdravi, da budete hrabri, baš takvi kakvi jeste i da nam se vratite a kada se vratite da nam pričate kako ste proneli slavu Srbije, koliko ljudskih bića je postalo svesno da tamo daleko postoji jedan narod i jedna zemlja u kojoj su sloboda i dobrota vrednosti iznad svega - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
 
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da Pripadnici Vojske Srbije posebnu pažnju posvećuju kvalitetu realizacije zadataka u svim poverenim misijama.
 
- Opšte je poznato, gde god su pripadnici Vojske izašli van kasarne, radi pomoći stanovništvu ugroženom elementarnim i drugim nepogodama, ili zbog uređenja puteva, komunikacija, uvek su kvalitetno izvršavali zadatke. To se posebno odnosi na kvalitet izvršavanja zadataka u drugoj misiji Vojske Srbije, u mirovnim operacijama, a to je posebno važno zato što je reč o međunarodnom okruženju, o radu s pripadnicima drugih oružanih snaga. To je odlična prilika da vidimo i koliko vredimo u tom okruženju, koliko smo sposobni da sa drugima realizujemo veoma važne zadatke očuvanja mira - rekao je general Diković i istakao da je izuzetno zadovoljan načinom na koji naši oficiri, podoficiri i vojnici pristupaju realizaciji zadataka.
 
Ukupno 130 pripadnika pešadijske čete biće angažovano na očuvanju mira u regionu Bliskog Istoka i u Libanu, u sastavu španskog kontigenta, dok će vod za zaštitu snaga koji čine 33 pripadnika, biti u sastavu italijanskog kontigenta u Sektoru Zapad. U misiju je ispraćeno i sedam štabnih oficira i pet pripadnika elementa za nacionalnu podršku, koji će obavljati odgovorne dužnosti u Sektoru Istok.
 
Na današnjoj svečanosti, ministar odbrane uručio je državnu zastavu komandirima pešadijske čete i voda za zaštitu snaga, koji su u ime kolega obećali da će sve poverene zadatke u misiji obavljati časno i profesionalno, u skladu sa mandatom i zadacima misije.

Ministar Vulin i general Diković danas su na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu dočekali pripadnike Vojske Srbije koji su prethodnih šest meseci boravili u mirovnoj misiji u Libanu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.12.2017
mp4 (199,07 MB)
Ispraćaj mirovnjaka
03.12.2017
mp4 (219,83 MB)
Obraćanje ministra Vulina
03.12.2017
mp4 (84,13 MB)
Izjava ministra Vulina
03.12.2017
mp4 (105,76 MB)
Izjava generala Dikovića
03.12.2017
mp4 (46,4 MB)
Izjava starijeg vodnika Dragana Jovčića
03.12.2017
mp4 (46,15 MB)
Izjava starijeg vodnika Igora Stamenića
03.12.2017
mp4 (57,21 MB)
Izjava potpukovnika Dušana Mrdaka
03.12.2017
mp4 (178,45 MB)
Ispraćaj i doček mirovnjaka