Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.10.2017.

General Diković prisustvovao ugradnji dela mozaika u Hramu Svetog Save



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima proširenog kolegijuma, i patrijarh srpski gospodin Irinej prisustvovali su danas ugradnji poslednjih delova mozaika u kupolu Hrama Svetog Save na Vračaru.
 
Tom prilikom su general Diković i članovi njegovog proširenog kolegijuma, u prisustvu patrijarha Irineja, simbolično postavili pločice u deo mozaičke kompozicije, na visini od 60 metara, koja će krasiti kupolu Hrama, a čije je predstavljanje javnosti planirano za kraj godine.
 
Ugradnja pločica u mozaik od strane najvišeg vojnog rukovodstva simboliše opredeljenost naše vojske da čuva i brani najvažnije i najsvetije vrednosti našeg naroda.
 
Tokom prethodnih sedam meseci, na ugradnji mozaika, koji broji više od tri miliona raznobojnih pločica, angažovan je tim od 12 majstora mozaičara iz Rusije, a koje predvodi autor mozaičke kompozicije akademik Nikolaj Muhin. Mozaik predstavlja vaznesenje Hrista okruženog anđelima, dok se u donjem delu kompozicije nalazi lik Presvete Bogorodice, koja sa dva arhangela i 12 apostola gleda vaznesenje Hristovo i svedoči o njemu. Masa celog mozaika u kupoli Hrama Svetog Save iznosi 40 tona, a površina kompozicije je 1.230 kvadratnih metara.
 
photoFOTOGALERIJA