Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.09.2017.

Srbija nastavlja politiku vojne neutralnosti



Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas sedište NATO u Briselu, gde se sastao sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO za investicije u oblasti odbrane Kamilom Grandom.

U razgovoru sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler razmenjena su mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i o aktuelnim pitanjima saradnje pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“ i saradnje Vojske Srbije sa snagama KFOR, a ministar Vulin je zahvalio sagovornici na naporima koje čini na ukupnoj stabilizaciji bezbednosnog stanja, kao i na podršci i razumevanju pozicije Republike Srbije u regionu i šire.
 
- Još jednom sam ponovio našim domaćinima da Srbija nije zainteresovana da postane član NATO saveza kao ni bilo kojeg drugog vojnog saveza, da će nastaviti sa politikom vojne neutralnosti ali da ćemo voditi računa da našu saradnju sa NATO savezom kroz Partnerstvo za mir unapređujemo, nastavljamo i da sve ono što je korisno za našu zemlju i za našu vojsku uzimamo. Da prihvatamo sve ono što će učiniti da se naša armija bolje razvija, da napreduje, ali isto tako sve što je korist naše zemlje i našeg naroda, izjavio je Vulin.
 
Tokom razgovora sa zamenicom generalnog sekretara NATO ministar odbrane zahvalio je i na učešću NATO u snagama KFOR i rekao da Srbija nikako ne može da prihvati formiranje vojske Kosova.
 
- Smatramo to bezbednosnom pretnjom i velikim problemom za čitavu regiju, ali snažno podržavamo KFOR i ulogu NATO saveza u njemu, i smatramo da se uloga KFOR ni na koji način ne sme umanjiti i ni na koji način se na prostoru Kosova i Metohije ne sme osetiti nedostatak njegova uticaja.
 
Gospođa Gotemiler je posebno zahvalila predsedniku Vučiću na hrabrosti s kojom vodi Srbiju i na hrabrosti s kojim vodi unutrašnji dijalog kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Njegova uloga se veoma ceni i ovde i svi veoma poštuju našu poziciju vojne neutralnosti i naš stav da ćemo uvek da vodimo balansiranu politiku kada su u pitanju odnos prema NATO savezu i bilo kom drugom vojnom savezu, rekao je Vulin.
 
U odvojenom susretu sa pomoćnikom generalnog sekretara za investicije u oblasti odbrane Kamilom Grandom ministar Vulin je preneo posvećenost naše zemlje u procesu normalizacije civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Balkana. Naglasio je neophodnost nastavka daljih razgovora usmerenih na iznalaženje obostrano prihvatljivog rešenja u navedenom procesu, koje treba biti zasnovano na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojnotehničkom sporazumu. Unapređenje bezbednosti i kontrole vazdušnog saobraćaja na ovom prostoru treba da budu prioriteti u ovom zajedničkom poduhvatu, naglasio je ministar. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.09.2017
mp4 (196,18 MB)
Izjava ministra Vulina
22.09.2017
mp4 (66,83 MB)
Sastanak sa Rouz Gotemiler
22.09.2017
mp4 (78,8 MB)
Sastanak sa Kamilom Grandom