Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.08.2017

Savremena namenska industrija garant vojne neutralnosti SrbijeSrbija je u stanju da se samostalno naoružava i osvaja najmodernije svetske tehnologije, zbog čega je naša politika vojne neutralnosti i održiva, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom današnjeg obilaska fabrike „Borbeni složeni sistema“ u Velikoj Plani.


„Borbeni složeni sistemi“, istakao je ministar odbrane, svakako je jedna od najsavremenijih fabrika u, ne samo Srbiji, već i u Evropi.

- Za nas je od ogromnog značaja naša namenska industrija i odbrambena industrija Srbije koja pokazuje da se, uz velike napore, ali uspešno nosi i na svetskom tržištu. Vojska Srbije, kao svoj vrhunski interes ima, naravno, novo naoružavanje, ali naoružavanje koje je produkt naše pameti, produkt našeg kapitala, koje je produkt našeg znanja i umeća ovih ljudi – naglasio je ministar Vulin.

Prema rečima ministra odbrane, nikada do sada, od vremena SFRJ do danas, nije bilo pokrenuto toliko novih projekata i nije uvedeno toliko novih projekata u naoružanje Vojske Srbije.


- Vlada Republike Srbije će nastaviti sa politikom koju je vodio predsednik Vlade Aleksandar Vučić, a sada vrhovni komandant, a to znači da ćemo nastaviti da ulažemo u odbrambenu industriju Srbije, to znači da ćemo nastaviti da vodimo računa o ovom veoma važnom segmentu naše odbrambene industrije – istakao je ministar odbrane.

Govoreći o perspektivama, ministar Vulin je izrazio očekivanje da će već do kraja godine biti donesen novi zakon koji će omogućiti i ulaganje u odbrambenu industriju Srbije.

- To nikako ne znači prodaju odbrambene industrije Srbije, koja će uvek ostati u pretežnom većinskom kapitalu države, dakle, 51 procenat će uvek biti državni, a 49 procenata jeste mogućnost da neko dođe, ponudi nam novac, obezbedi novu tehnologiju, novi razvoj. Država Srbija će nastaviti da jača svoju industriju, jer ovako jaka industrija nije samo ekonomija, to je i odbrana, to je i sigurnost i bezbednost svih naših stanovnika – poručio je ministar Vulin.


Sa predstavnicima rukovodstva fabrike, i u pratnju v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića i direktora Jugoimpot SDPR-a Jugoslava Petkovića, ministar Vulin obišao je pogone „Cevara“, „Mašinska obrada“, „Velika presa“, „Laser“ i „Montaža“ u okviru fabrike „Borbeni složeni sistemi“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.08.2017
mp4 (161,48 MB)
Izjava ministra Vulina
18.08.2017
mp4 (164,39 MB)
Obilazak