Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.07.2017.

Odbrambena industrija razvojna šansa Srbije



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sa saradnicima, sastao se danas s direktorima i predstavnicima privrednih društava iz grupacije Odbrambena industrija Srbije.



Tokom sastanka, ministar je istakao da je Odbrambena industrija Srbije naša razvojna šansa, ali i prilika da se takmičimo sa mnogo većim i moćnijim učesnicima na tržištu, koji možda imaju više novca, ali našu pamet, vrednoću i upornost ne mogu da nadomeste. 

- Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, i kao predsednik Vlade, obraćao je posebnu pažnju na svakog od vas, i to će nastaviti da čini i s nove dužnosti, rekao je ministar Vulin. On je naglasio da je naša namenska industrija preživela najteža vremena, uključujući i fizičko uništenje tokom NATO agresije, ali je pokazala žilavost, oporavila se i počela da učestvuje na svetskom tržištu, pre svega zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije.

Ministar Vulin je istakao da se Vlada Republike Srbije neće "rešiti ni lišiti" Odbrambene industrije, da će nastaviti da ulaže i gledati kako da pomogne, očekujući rezultate.



- Ne mislimo da bilo ko drugi postane vlasnik Odbrambene industrije Srbije, ali itekako mislimo da privučemo i kapital i znanje - rekao je ministar odbrane i završio rečima - vi ste naša šansa baš kao što ste i naš ponos i uspećemo samo ako budemo razumeli jedni druge.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra Nenad Miloradović predstavio je stanje Odbrambene industrije Srbije i njene aktuelne rezultate, ističući da u ovom trenutku ima realizovanih ugovora u vrednosti od 136,6 miliona dolara, što je za 19,3 odsto više nego u prvih šest meseci prošle godine, a da se iznos odnosi na 39,6 odsto ukupnog plana realizacije za 2017. godinu.

- Potpunom realizacijom investicija Republike Srbije i sopstvenih ulaganja privrednih društava očekuje se rast godišnje prodajne sposobnosti sa sadašnjih 280 na 500 miliona dolara, rekao je Miloradović i dodao da se daljim sprovođenjem investicionog ciklusa u periodu od 2018. do 2020. godine očekuje rast godišnje prodajne sposobnosti na oko 780 miliona dolara.



Nakon prezentacije, direktori i predstavnici nadzornih odbora privrednih društava Odbrambene industrije predstavili su aktuelno stanje u svojim fabrikama i planove razvoja.

Odlukom Vlade izdvojeno je ukupno oko 49,9 miliona evra investicija radi modernizacije i unapređenja proizvodnih i remontnih kapaciteta srpske Odbrambene industrije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.07.2017
mp4 (9,61 MB)
Sastanak