Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.07.2017.

Stabilna Srbija ključ napretka regiona



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa komandantom Komande združenih snaga NATO u Napulju admiralom Mišel Hauard. Ministar Vulin izjavio je saučešće admiralu Hauard povodom tragične pogibije 16 pripadnika Marinskog korpusa u padu vojnog transportnog aviona u državi Misisipi. Takođe, Vulin je preneo i lične pozdrave vrhovnog komandanta i predsednika Srbije Aleksandra Vučića admiralu Hauard.

Stabilna Srbija ključ napretka regiona

Ministar odbrane istakao je na sastanku da Srbija ostaje dosledna vojnoj neutralnosti, ali i da je opredeljena za dalje jačanje saradnje sa NATO, pre svega, kroz realizaciju aktivnosti programa Partnerstvo za mir.

„Jačanje sposobnosti naše vojske je prioritet Ministarstva odbrane, a vežbe sa partnerima iz NATO, svakako, tome doprinose, kao uostalom i vežbe sa partnerima koje nisu članice tog vojnog saveza. Na taj način gradimo kapacitete za učešće u mirovnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija i postajemo kredibilan partner za doprinos regionalnoj i globalnoj bezbednosti, što je u skladu sa jasnim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije kao što je članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je ministar odbrane.

Stabilna Srbija ključ napretka regiona

Vulin je naglasio da je Srbija iskreno posvećena očuvanju regionalne stabilnosti i da u potpunosti poštuje i uvažava evroaltantska opredeljenja svojih suseda, kao što očekuje da susedi poštuju put koji je naša zemlja izabrala.

„Nismo spremni da budemo deo bilo kog vojnog saveza i čvrsto smo opredeljeni za politiku vojne neutralnosti. S druge strane, Vojska Srbije aktivno učestvuje u vežbama sa zemljama članicama NATO-a koje nas okružuju. To vidimo kao priliku za jačanje poverenja među državama regiona, što je ključno za njegovu stabilnost“, rekao je ministar odbrane.

On je istakao da su, s obzirom na značaj i zonu odgovornosti Komande NATO u Napulju, otvoren i iskren dijalog i održavanje redovnih kontakata na najvišem nivou preduslov za unapređenje i jačanje partnerske saradnje. Naročito pozitivan vid saradnje ostvaruju Vojska Srbije i KFOR, ocenio je ministar.

„KFOR je trenutno najodgovorniji činilac za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i zbog toga je od ključnog značaja da snage KFOR-a ostanu na KiM onoliko dugo koliko je potrebno. Stav Srbije je da najavljena transformacija tzv. Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. Oružane snage Kosova predstavlja grubo kršenje Rezolucije SB UN 1244 i zasigurno ne doprinosi uspostavljanju trajnog mira i bezbednosti u regionu. Politički dogovori moraju se poštovati i ne mogu se menjati“, poručio je ministar Vulin.

Stabilna Srbija ključ napretka regiona

Admiral Mišel Hauard saglasila se da je stabilnost regiona ključ za njegov sveukupan napredak, a posebno za odnose Srbije sa njenim susedima i učlanjenje u Evropsku uniju. Ona je, takođe, istakla dobru komunikaciju Vojske Srbije sa KFOR-om i odličnu saradnju na  operativno - tehničkom planu, što je potvrđeno kroz redovne sastanke načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR, kao i veliki broj zajedničkih aktivnosti.

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju potvrdila je značaj stalnog političkog dijaloga i razmene informacija, naročito kada je reč o bezbednosnim izazovima kao što su terorizam, organizaovani kriminal ili migratorna kriza, sa kojom se suočava region zapadnog Balkana, ali i cela Evropa.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.07.2017
mp4 (26,61 MB)
Sastanak