Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.12.2016.

Sastanak ministra odbrane sa načelnikom Generalštaba Italije



Sastanak ministra odbrane sa načelnikom Generalštaba ItalijeMinistar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije generalom Klaudiom Gracijanom. Sastanku su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.
 
Tokom razgovora  konstatovano je da saradnja u oblasti odbrane prati sveukupne bilateralne odnose, koji su stabilni i tradicionalno prijateljski, a ministar Đorđević je istako da  krunu saradnje čini dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama.
 
- Posebno naglašavam  zajednički angažman u UN misiji u Libanu. Pozitivna iskustva, stečeno poverenje i čvrste veze sa terena odlična su osnova za razmatranje mogućnosti za još značajnije zajedničko angažovanje.
 
Sastanak ministra odbrane sa načelnikom Generalštaba ItalijeIntenzivan politički dijalog i česti susreti na visokom nivou, kao i samiti vlada Srbije i Italije omogućili su stabilnu osnovu za unapređenje odnosa dve zemlje u svim oblastima. Posebno je značajno što Italija prepoznaje Srbiju kao jedan od glavnih stubova bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, rekao je ministar odbrane i zahvalio zbog potvrde da u narednom periodu neće biti smanjivanja brojnog stanja pripadnika Oružanih snaga Italije u sastavu KFOR –a.
 
Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnoj situaciji u uslovima učestalih terorističkih napada i izazovu ogromnog priliva migranata, te je naglašen značaj saradnje obaveštajno-bezbednosnih službi.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.12.2016
mp4 (95,11 MB)
Sastanak