Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
13.09.2016.

Susret načelnika generalštabova Srbije i Austrije



Susret načelnika generalštabova Srbije i AustrijeNačelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Republike Austrije generalom Otmarom Komendom.
 
Prema rečima generala Dikovića, tema današnjih razgovora sa austrijskim kolegom bila je aktuelna bezbednosna situacija u regionu, koja se teško može izolovati iz političkih odnosa i političke strategije dveju zemalja.
 
- Imamo intenzivnu ekonomsku, političku i vojnu saradnju već duži niz godina. Mnogo toga imamo zajedničkog, ne samo to da Republika Austrija, kao i Srbija, nije članica NATO, već je, kao i Srbija, članica Programa Partnerstvo za mir. Od svih zemalja koje su članice EU, a nisu članice NATO, najbolju saradnju imamo sa Republikom Austrijom – naglasio je general Diković dodajući da delimo iste probleme i zajednički ih rešavamo, ali bitno je da delimo i zajednička dobra.
 
Ono što nas veže, ocenio je general Diković, prvenstveno su određeni bezbednosni problemi u regionu, a ako danas govorimo o regionalnim i globalnim problemima, onda se stanje u odnosu na prethodni period bitno menja u korist globalnih problema.
 
- I danas, regionalni bezbednosni problem za vrlo kratko vreme postaje i globalni i to je jedna od karakteristika savremenih odnosa danas – istakao je general Diković ilustrujući tu činjenicu primerom rata u Siriji, koji je od lokalnog sukoba za kratko vreme postao i globalni problem, jer se danas sa njim suočava čitava Evropa.
 
Susret načelnika generalštabova Srbije i AustrijeUpravo su ti bezbednosni izazovi, naglasio je general Diković, razlog za unapređenje saradnje i razvijanje odnosa, jer nijedna država u ovakvom bezbednosnom okruženju ne može sama da odgovori na njih.
 
- Mi imamo kapacitete koje možemo staviti na raspolaganje Oružanim snagama Republike Austrije, proverene u praksi, kao što je Centar ABHO, gde su kadeti Oružanih snaga Republike Austrije stažirali, a tu su i kapaciteti baze „Jug“ kao centra za obuku za učešće u multinacionalnim operacijama – istakao je general Diković ukazujući na značaj evropskih standarda u oblasti logistike za našu vojsku i dodao da se u tom domenu očekuje pomoć od austrijskih kolega, kao i u razvoju podoficirskog kora.
 
On, je takođe, istakao i značaj vojno-ekonomske saradnje, o čemu će takođe biti reči tokom današenjeg susreta, a za koju postoji obostrana zainteresovanost.
 
General Komenda je podsetio da je tokom prethodnog zvaničnog susreta sa generalom Dikovićem u Beču ustanovljeno da ne postoje nikakvi problemi.
 
Susret načelnika generalštabova Srbije i Austrije- Austrija i Srbija su u jednoj Evropi, i mi imamo iste probleme koje je general već spomenuo, a to je bezbednosna situacija oko Evrope koja svima nama pravi problem. Mi znamo da te probleme, koji će tek stići do nas, možemo samo zajedničkim snagama rešiti – naglasio je general Komenda izražavajući uverenje da ne postoji ni jedna zemlja u Evropi koja pomenute probleme može sama da reši.
 
Prema njegovim rečima, kontakti među vojskama dveju zemalja su izvanredni i postoje mnogi zajednički projekti koji su uspešno realizovani, a postoji potencijal za saradnju u budućnosti.
 
Generali Diković i Komenda su se saglasili u stavu da će predstojeća poseta ministra odbrane Republike Austrije, koja je planirana za oktobar, a tokom koje će biti potpisan memorandum o razumevanju, biti impuls za nastavak uspešne vojno-vojne saradnje izmeću dve zemlje.
 
U okviru posete našoj zemlji, delegacija Oružanih snaga Austrije posetiće Ministarstvo odbrane i Centar ABHO u Kruševcu.