Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
03.06.2016.

Ministar Đorđević i general Diković sa polaznicima Kraljevskog koledža odbrane



Ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastali su se danas sa polaznicima Kraljevskog koledža odbrane Velike Britanije. Ministar Đorđević je tom prilikom predstavio pozicije naše zemlje u vezi sa aktuelnim bezbednosnim pitanjima u regionu i svetu kao i vizije razvoja Vojske Srbije u budućnosti.

Đorđević je naglasio da naša zemlja sprovodi politiku vojne neutralnosti i da je veliki kontributor u međunarodnim misijama podrške miru pod okriljem UN i EU.

– Naša spoljna politika temelji se na takozvana četiri stuba, odnosno na izgradnji odnosa sa SAD, Ruskom Federacijom, Evropskom unijom i Kinom. Naše dugoročno opredeljenje jeste članstvo u Evropskoj uniji – rekao je ministar. On je podsetio na izuzetne rezultate ekonomskih reformi koje se u proteklih nekoliko godina sprovode u našoj zemlji te da je rast bruto domaćeg proizvoda prevazišao očekivanja i da će, po svemu sudeći, u 2017. godini dostići nivo od četiri odsto. To će, prema njegovom mišljenju, ubrzati proces približavanja naše zemlje EU ali i pozitivno uticati na rast ulaganja u sistem odbrane.

General Diković je rekao da Vojska Srbije održava visok nivo saradnje sa svim važnim činiocima međunarodne bezbednosti i da nastoji da na taj način poveća nivo sopstvenih operativnih sposobnosti.

– Svi mi danas imamo jednog istog neprijatelja – terorizam, i jedino se zajedničkim snagama možemo suprotstaviti takvom Ministar Đorđević i general Diković sa polaznicima Kraljevskog koledža odbraneizazovu – istakao je Diković.

Polaznike najvišeg oblika vojnog usavršavanja u Velikoj Britaniji, zanimala je pozicija naše zemlje kada je reč o usaglašavanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

Ministar Đorđević je naglasio da postoje zemalje koje jesu članice EU, ali su zadržale pravo da budu vojno neutralne te da smatra da takav položaj treba da bude omogućen i Srbiji, sve dok je na snazi takva odluka Narodne skupštine. Ministar je podsetio da odnosi između SAD i EU sa jedne, i Ruske Federacije sa druge strane pokazuju znakove oporavka zbog zajedničkih izazova sa kojima se suočavaju, naročito na Bliskom Istoku. On je podvukao da Srbija može da odigra ulogu mosta u ponovnoj izgradnji poverenja i dobrih odnosa Istoka i Zapada jer održava dobre odnose sa svima.