Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
12.05.2016.

Obeležen međunardodni dan sestrinstva na VMA



Obeležen međunardodni dan sestrinstva na VMAMeđunarodni Dan sestrinstva – 12. maj – obeležen je danas na Vojnomedicinskoj akademiji. Svečanom skupu, pored gostiju i zaposlenih na VMA, prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić i zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić.

Državni sekretar Nerić je čestitao medicinskim sestrama njihov dan uz podsećanje da medicinskih sestara i tehničara u Srbiji ima oko 65.000, a na VMA oko 900 i da je to, posmatrano kroz brojke, prava vojska humanitaraca u belom, koji obavljaju oko 70 odsto poslova zbrinjavanja pacijenata.

„Sestrinski poziv je odgovoran i ne može svako da ga radi. Mi imamo dobar i obrazovan kadar, ali moramo da nađemo bolje načine da ga zadržimo i motivišemo”, istakao je Nerić i dodao da je potrebno da se nađe rešenje za poboljšanje položaja ove profesije, uvođenjem savremene organizacije sestrinske službe, koja bi dala nov kvalitet i nove sadržaje u profesionalnom radu, popunjavanjem kadrovskog deficita, poboljšavanjem uslova rada, povećanjem ugleda i poštovanja profesije.

Obeležen međunardodni dan sestrinstva na VMADražavni sekretar je rekao da su medicinske sestre i tehničari vojnog saniteta posebna kategorija te profesije, koja se razvijala kao i samo vojno zdravstvo. Zato je, kako je istakao, Medicinski fakultet VMA predao akreditaciju za program osnovnih strukovnih studija za medicinske sestre. Time bi se nastavila tradicija iz 1956. godine, da pri VMA postoji trogodišnja viša škola za medicinske sestre. Ona stara dala je pečat jednom vremenu i proizvela sestre koje su bile veoma cenjene i poštovane i u VMA i u društvu.

Zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Dragan Dinčić je podsetio na hrabru Florens Najtingejl, kojoj je posvećen ovaj dan. Ona je 1854. godine okupila 38 medicinskih sestara i sa njima otišla u Krimski rat. Dve godine svog života posvetila je smanjenju mortaliteta povređenih vojnika, a kasnije je mnogo učinila na ustanovljenju sestrinske profesije.

Obeležen međunardodni dan sestrinstva na VMAO sestrinskoj profesiji, te o odnosu prema njoj u našem društvu i potrebama korenitih promena u regulisanju njihovog statusa, govorila je Verica Milovanović, glavna sestra VMA. Ona je istakla kako je ta profesija jako odgovorna i cenjena u svetu, ali ne i u našoj zemlji. Milovanovićeva je naglasila značaj neprekidne edukacije tog medicinskog kadra i sa žaljenjem konstatovala da je samo 10 odsto sestara u našoj zemlji sa visokom strukovnom školom, a da je evropski prosek 30 odsto.

Na svečanom skupu proglašena je sestra godine VMA za 2015. To je viša medicinska sestra Anđa Grubišić, glavna sestra Klinike za hematologiju VMA.