Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
06.05.2016.

Obeležen Dan Garde



Svečanim defileom i prikazom dela tehnike u kasarni „Dedinje“ pripadnici Garde Vojske Srbije obeležili su Dan jedinice 6. maj. Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Tomislav Nikolić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima Kolegijuma, predstavnici verskih zajednica, organizacija i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih vlasti, boračkih organizacija i brojne druge zvanice.

Čestitajući pripadnicima Garde Dan jedinice i 186 godina od osnivanja Knjaževe garde – Gvardije, 1830. godine u Požarevcu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, između ostalog, rekao:

– Slika Srbije i prvi utisak koji o njoj stiče svaki visoki zvaničnik iz sveta koji nam dolazi u goste su tradicija, snaga, Obeležen Dan Garde uvežbanost, dostojanstvo i vojnički ponos Garde Vojske Srbije. Garda Vojske Srbije u državnom protokolu simbol je svih naših građana, naše vojske i države, njeno lice i čast. Svojim dosadašnjim radom i izuzetnim zalaganjem pripadnici Garde Vojske Srbije zaslužili su divljenje i poverenje svih građana naše zemlje. Jedinstven strojevi korak, vojnička disciplina, uvežbanost egzercira, ali i izvanredno ponašanje – vojničko i ljudsko izvan parada i kasarni – oduševljavaju građane širom sveta – gde god se pojave naše gardistkinje i gardisti. Na takvu, elitnu jedinicu Vojske Srbije, možemo se osloniti s ponosom, naglasio je predsednik Nikolić dodajući da je Garda od osnivanja do danas čuvala otadžbinu, čast države i naroda.

Obeležen Dan Garde – U skladu sa namenom, Garda tradicionalno priređuje najviše državne počasti domaćim i stranim zvaničnicima, menjajući samo svoju veličinu i oblik, oplemenjujući svoje redove gardistkinjama, prateći savremene postavke, unapređujući svaki postavljeni zahtev. Garda Vojske Srbije podiže standarde obučenosti i kreativnosti u svetskim razmerama. To je čini elitnom jedinicom ne samo naše vojske, već jednom od elitnih jedinica uopšte. U današnjim uslovima i okolnostima, ova jedinica izvršava uspešno sve postavljene zadatke. Susreće se sa izazovima koje donose sve tri misije Vojske Srbije, oslanjajući se na svoje časno nasleđe i ponosno čuvajući otadžbinu, istakao je predsednik Nikolić.

Govoreći o složenosti zadataka koje obavljaju pripadnici najelitnije jedinice Vojske Srbije, a o kojima se ipak ne zna sve, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je Garda između dva svoja praznika, pored zadataka stalnog obezbeđenja 18 objekata sistema odbrane i logističke podrške 118 oslonjenih sastava Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, ostvarila zavidne rezultate realizujući čak 238 vojnih počasti, 27 nastupa Reprezentativnog orkestra Garde, dva egzercira, šest počasnih artiljerijskih paljbi, prevoženje 162 strane vojne delegacije kao i 226 aktivnosti u reprezentativnim objektima.

– Posebno bih istakao učešće Garde na vojnim paradama u Moskvi i Pekingu povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom, Obeležen Dan Garde kada smo ponosno predstavili naše antifašističko nasleđe i demonstrirali jedinstveni strojevi korak vojnika Srbije. Sa gardistima, kao simbolom svekolike Vojske Srbije, pre tri nedelje obeležili smo komemorativnim svečanostima stogodišnjicu iskrcavanja srpske vojske i naroda na Krf i Vido u prijateljskoj Grčkoj. Pripadnici Garde aktivno su uključeni u izgradnju mira u regionu i svetu. U multinacionalnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija u Libanu i Centralnoafričkoj Republici, trenutno se nalazi sedam pripadnika Garde, rekao je predsednik Nikolić, poručujući današnjim pripadnicima Garde Vojske Srbije da ponosno čuvaju odličja kojima im se država i narod zahvaljuju za sve što čine u njihovom predstavljanju u zemlji i svetu.

O istorijatu Garde Vojske Srbije i njenim današnjim zadacima govorio je i komandant te jedinice general-major Milomir Todorović koji je istakao da se u gotovo dvovekovnom nizu značajnih događaja i jubileja u kojima je Garda imala svoju značajnu ulogu, jasno i nedvosmisleno ističe da ona daje izuzetno veliki doprinos da Vojska Srbije ostane institucija kojoj se najviše veruje.

Obeležen Dan Garde – Garda je učesnik i svedok stvaranja časne istorije srpske vojske, a njeno ime naš moralni oslonac i podsticaj za visoke i zahtevne, ali i ostvarive ciljeve. To je jedini put da u današnjim vremenima punim izazova i iznenađenja najstarija jedinica Vojske Srbije bude dorasla najsavremenijim zadacima. Davno je rečeno da iz naše Vojne akademije izlaze oficiri koji mogu biti ponos vojske svake države. Od njih, Garda u svoje redove bira samo one najbolje, oficire koji imaju jasne i visoke ciljeve i zahteve. Imajući pred sobom snažnu moralnu i materijalnu potporu, uvereni smo da je naše društvo danas svesno da Garda, kao reprezent Vojske i države, važan činilac očuvanja Srbije, njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i stabilnog i prosperitetnog razvoja, istakao je komandant Garde general-major Milomir Todorović.

U drugom delu svečanosti okupljenima se predstavio i Reprezentativni orkestar Garde, koji tu jedinicu i Vojsku Srbije predstavlja na mnogobrojnim muzičkim gostovanjima, širom Evrope. Naslednik „Knjaževsko-serbske bande“ iz vremena Gvardije, današnji Reprezentativni orkestar s ponosom nastavlja tradiciju odavanja vojnih počasti i samostalnih nastupa na vojnim muzičkim svečanostima.

Na kraju svečanosti saopštene su naredbe o nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima Garde, a zatim su jedinice izvele svečane defile u kojem su, postrojene u podešelone, prikazale deo osposobljenosti i reprezentativnih motornih vozila kojima raspolažu.