Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
27.04.2016.

Susret ministara odbrane Srbije i Rusije



Ministar odbrane Zoran Đorđević susreo se danas sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Kužugetovičem Šojguom.

Na sastanku je konstatovano da su opšti i politički odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, zasnovani na istorijskom prijateljstvu bratskih naroda, o čemu svedoče brojne posete na svim nivoima u proteklom periodu. U tom smislu, ministar Đorđević je iskazao zadovoljstvo što je u prilici da nastavi sa učešćem ministara odbrane Srbije na moskovskim konferencijama.

Ministri odbrane razmenili su mišljenja o svim aktuelnim pitanjima opšte, vojno-političke i bezbednosne situacije u regionima dve države. Đorđević je istakao da upravo održani izbori u našoj zemlji ni na koji način ne utiču, niti će uticati, na ključna strateška i spoljnopolitička opredeljenja Srbije. Ukazao je na činjenicu da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku u skladu sa nacionalnim interesima, kao i da aktivno gradi partnerstva na istoku i na zapadu.

Ministar Đorđević je naglasio opredeljenost ka vojnoj neutralnosti, u skladu sa Deklaracijom Narodne skupštine, kao pravu meru odnosa sa svim zainteresovanim stranama. U tom smislu, sa NATO ostvarujemo saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir, bez aspiracija za punopravnim članstvom.

Susret ministara odbrane Srbije i RusijeIskazana je spremnost Srbije da doprinese rešenju humanitarne katastrofe izazvane migrantskom krizom, kao deo rešenja u evropskim okvirima, ali prvenstveno vodeći računa o sopstvenim nacionalnim interesima i njihovoj zaštiti.

Teme sastanka bila su i druga aktuelna pitanja od interesa za obe strane, poput korektnog i nepristrasnog predsedavanja Srbije OEBS-om tokom 2015. godine, pri čemu je zaključeno da se naša zemlja pokazala kao kredibilan partner, posvećen očuvanju mira i bezbednosti.

Ministar Đorđević zahvalio je na principijelnoj podršci koju Rusija pruža odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i naporima da se sva otvorena pitanja na Kosovu i Metohiji reše mirnim putem.

Učešće delegacije Ministarstva odbrane na 5. Moskovskoj konferenciji nastavlja se i sutra, kada će ministar odbrane Zoran Đorđević održati izlaganje na temu „Globalna bezbednost i vojna saradnja“.