Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.04.2016.

Intenzivna vojna saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Denisom Kifom. Tokom razgovora sumirana je dobra i intenzivna saradnja u oblasti odbrane za koju je konstatovano da predstavlja najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Ministar Đorđević je zahvalio ambasadoru Kifu na podršci u procesu evropskih integracija, koje su od strateškog značaja za Srbiju, posebno u predstojećem periodu otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa EU. U tom smislu, Srbija izražava spremnost da izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti i odbrane u skladu sa standardima i obavezama koje proizilaze iz Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, te je Vlada Republike Srbije prošle godine usvojila Zaključak o pristupanju Konceptu borbenih grupa EU.

Đorđević je naglasio da Ministarstvo odbrane vodi izbalansiranu odbrambenu politiku i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima. Isto tako, nastavlja sa aktivnim učešćem u radu regionalnih bezbednosnih inicijativa i organizacija koje deluju na prostoru Jugoistočne Evrope, jer, kako kaže ministar odbrane "želimo da budemo deo rešenja u evropskim okvirima, ali ćemo prvenstveno voditi računa o sopstvenim nacionalnim interesima i njihovoj zaštiti."