Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.04.2016.

Strateška saradnja sa Alžirom



Strateška saradanja sa AlžiromMinistar odbrane Zoran Đorđević i ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub razgovarali su o nastavku strateške saradnje u oblasti odbrane.

Imajući u vidu da je Srbija odabrana za strateškog partnera u obnovi i modernizaciji alžirske odbrambene industrije, ministar Đorđević je pre svega istakao stalni uzlazni trend vojnoekonomske saradnje.

Značajni su i rezultati u oblasti vojnog obrazovanja, budući da je do sada kroz srpske vojnoobrazovne i naučne centre prošlo više od 70 Alžiraca, a trenutno se na školovanju u Vojnoj akademiji i Vojnotehničkom institutu nalaze 32 pripadnika alžirskog ministarstva i vojske. Za nastavak takvog vida saradnje na sastanku je iskazana obostrana zainteresovanost, ali i za mogućnosti proširenja vojno-vojne, vojnomedicinske i saradnje obaveštajno-bezbednosnih službi. U tom smislu, za ovu godinu su planirani susreti najviših zvaničnika kako bi se navedeni oblici saradnje uspešno preneli i nastavili i u drugim privrednim oblastima od obostranog interesa.

Ministar odbrane je zahvalio na principijelnoj podršci koju Alžir pruža legitimnim naporima Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova i Metohije, kao i, još jednom, na jednoj od najvećih donacija upućenih za stanovništvo postradalo u poplavama prošle godine.