Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
08.03.2016.

Ministar Đorđević obišao poplavljena područja u Lučanima i Čačku



Ministar Đorđević obišao poplavljena područja u Lučanima i ČačkuMinistar odbrane Zoran Đorđević, sa pomoćnikom ministra za matarijalne resurse Nenadom Miloradovićem i načelnikom Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije general-majorom Dušanom Stojanovićem, obišao je rano jutros fabriku „Milan Blagojević“ u Lučanima, gde je sagledao razmere štete od poplavnog talasa koji je sinoć zadesio tu opštinu. Tokom obilaska fabrike, direktor Radoš Milovanović informisao je ministra o katastrofalnoj poplavi koja je oštetila uglavnom upravne zgrade i prazna skladišta. Voda se, međutim, još nije povukla iz fabričkog kruga, a opasnost predstavljaju i ponornice koje već nakvašena zemlja ne može da apsorbuje.

Posle obilaska najugroženijih fabričkih pogona i sagledavanja razmere pričinjene štete, ministar Đorđević još jednom je naglasio da je razvoj namenske industrije strateški cilj vlade.

Ministar Đorđević obišao poplavljena područja u Lučanima i Čačku- Vlada je opredeljena za razvoj namenske industrije koja u Srbiji ima i tradiciju i kvalitet. Zbog toga je Ministarstvo odbrane s Vojskom Srbije dobilo zadatak da pomogne u saniranju štete pričinjene novim poplavnim talasom koji je zadesio Lučane i okolinu, kao i još neke krajeve Srbije. Angažovali smo potrebnu mehanizaciju i ljudstvo, država će pomoći koliko može, kao i druge institucije, poput Sektora za vanredne situacije, žandarmerije i Srbijavoda, ali od opštinskih organa očekujemo detaljne planove angažovanja. Voda se srećom povlači, što ne znači da je opasnost otklonjena. Najavljuju se nove padavine, voda je ostala u krugu fabrike, potrebno je izgraditi kanale za oticanje ponornica. Iako je od 2014. godine učinjeno dosta na smanjenju rizika od poplava, ovo nismo mogli da predvidimo, istakao je ministar Đorđević.

Ministar Đorđević obišao poplavljena područja u Lučanima i ČačkuIstičući da se, s obzirom na dosadašnja ulaganja u namensku industriju i razvojne kapacitete fabrike „Milan Blagojević“, radnici, a time i građani Lučana u narednom trogodišnjem periodu mogu nadati boljim danima, direktor Milovanović je rekao da šteta od poplave verovatno neće biti veća od 150 000 evra.

- Uloženo je u razvoj pogona i neke nove savremene razvojne projekte, poboljšana je bezbednost u radu, tako da u narednom periodu očekujemo još bolje poslovne rezultate. Bićemo konkurentniji nego do sada, posebno u proizvodnji trobaznog baruta i ekspanzivne municije, rekao je direktor fabrike „Milan Blagojević“. Ministar Đorđević obišao poplavljena područja u Lučanima i Čačku

Zahvaljujući za pomoć vojske, predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić napomenula je da razmere katastrofe nisu mogle da se predvide. Umesto najavljenih 40 litara po metru kvadratnom palo je 70 litara, svi slivovi lokalnih rečica bili su iznad granice predviđene za vanredne mere.

- Samo prisustvo vojske na terenu psihološki je pozitivno uticalo na već unesrećen narod. Pored toga, potrebno nam je nekoliko cisterni za pranje poplavljenih kuća i dve velike pumpe za izvlačenje vode. Potpuno je uništeno 45 kuća, dok je oko 130 delimično poplavljeno, izjavila je predsednica opštine i kriznog štaba Vesna Stambolić.

O predstojećim koracima na saniranju štete govorio je i direktor Srbijavoda Goran Puzović, koji je naglasio da bez preciznog plana opštine nema ni efikasne upotrebe angažovanih snaga.

- U sklopu svih učinjenih koraka na saniranju štete od katastrofalnog vodenog talasa začuđuje pasivnost lokalnog stanovništva koje nije pristajalo čak ni na evakuaciju, a da pomogne Ministar Đorđević obišao poplavljena područja u Lučanima i Čačkuvojnicima ili pripadnicima Žandarmerije sinoć se nije odlučio gotovo niko od meštana, rekao je Puzović.

Ministar odbrane Zoran Đorđević se nakon sagledavanja stanja u fabrici sastao sa poslovodstvom i predstavnicima sindikata.

Posle obilaska fabrike „Milan Blagojević“ u Lučanima ministar Đorđević je sa saradnicima obišao i Kompaniju „Sloboda“ u Čačku, gde se takođe sastao s poslovodstvom i predstavnicimna sindikata fabrike. Obišao je i novi potpuno automatizovani pogon za hemijsku obradu čaura, jedan od tri najsavremenija takva pogona u Evropi.

Po ovlašćenju predsednika Republike Tomislava Nikolića i preporuke Vlade za angažovanje raspoloživih kapaciteta, ministar odbrane Zoran Đorđević doneo je odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova-Sektoru za vanredne situacije. Pripadnici Druge brigade Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu.