Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.03.2016.

Ministar Đorđević razgovarao sa ambasadorom Čepurinom



Ministar Đorđević razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije ČepurinomMinistar odbrane Zoran Đorđević susreo se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom i tom prilikom iskazao zahvalnost ruskoj strani zbog snažne podrške našim spoljno-političkim prioritetima.
 
Đorđević je naglasio da punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji predstavlja naš strateški cilj, ali da će Srbija u sopstvenom interesu nastaviti da vodi samostalnu spoljnu politiku.
 
„Želimo da sarađujemo sa državama i organizacijama širom sveta, koje za to iskažu interes, ali isključivo na bazi ravnopravne saradnje i međusobnog poštovanja i uvažavanja“ rekao je ministar Đorđević istakavši zadovoljstvo što svi naši partneri to uviđaju i poštuju.
 
Ministar je preneo sagovorniku da Srbija dosledno sprovodi politiku vojne neutralnosti i da naše aktivno učešće u Programu Partnerstvo za mir nikako ne predstavlja aspiraciju za punopravnim članstvom naše zemlje u NATO-u.
 
Ministar Đorđević razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije ČepurinomMinistar Đorđević je istakao da je Srbija lider u regionu po učešću u mirovnim operacijama UN i EU, kao i da ćemo u narednom periodu na dostignutom nivou nastaviti da dajemo svoj puni doprinos izgradnji mira i stabilnosti širom sveta. Razmotrene su aktuelnosti u vezi sa migrantskom krizom i brojnim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima.
 
Konstatovano je da je saradnja u oblasti odbrane u stalnom usponu i da je dostigla visok nivo opštih i političkih odnosa dve prijateljske zemlje, kao i da je u narednom periodu potrebno zadržati kontinuitet poseta visokog nivoa. Takođe, sagovornici su se saglasili da je saradnja intenzivirana i po kvantitetu i po kvalitetu, kao i da će taj trend biti zadržan i ubuduće.  
 
Iskazano je obostrano zadovoljstvo zbog nedavnog zasedanja Srpsko-ruske radne grupe za vojno-tehničku saradnju, kao odličnog pokazatelja da se odnosi intenziviraju i u oblasti vojno-ekonomske saradnje, što će doprineti da Vojska Srbije uskoro ojača svoje odbrambene kapacitete.