Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
05.02.2016.

Obeležen dan Instituta za strategijska istraživanja



Obeležen dan Instituta za strategijska istraživanjaDan Instituta za strategijska istraživanja, 5. februar, svečano je obeležen danas u prostorijama Instituta. Svečanosti je prisustvovao zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić sa članovima kolegijuma načelnika Generalštaba, zastupnik pomoćnika ministra za politiku odbrane general-major Slađan Đorđević, kao i veliki broj kolega, prijatelja i predstavnika akademske javnosti Republike Srbije.

Svečanost je otvorila direktorka Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanka Šaranović, koja je istakla najznačajnije rezultate Instituta u prethodnom periodu i najavila planove za predstojeći period.

 Kada je reč postignutim rezultatima u prethodnom periodu, dr Šarnović posebno je ukazala na značaj akreditacije Instituta, naglasivši da je time Institut postao punopravni član naučne zajednice Republike Srbije, a sistem odbrane dobio verifikovane kapacitete za razvoj naučne delatnosti. Isto tako, tim činom Institut je stvorio preduslove za značajnije produbljivanje saradnje sa drugim naučnoistraživačkim institucijama u zemlji i inostranstvu. 

Govoreći o rezultatima naučnoistraživačkog rada, dr Šaranović je naglasila da je Institut u prethodnom periodu realizovao nekoliko važnih projekata čiji su rezultati bili od značaja u sagledavanju savremenih geopolitičkih procesa i njihovog uticaja na bezbednost Republike Srbije, kao i definisanju potrebnih sposobnosti sistema odbrane u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa. Izdvojila je projekat Bezbednosni i odbrambeni aspekti priključenja RS Evropskoj uniji, Strategijsko-bezbednosno trendovi u Jugoistočnoj Evropi do 2020. godine, Zainteresovanost za službu u aktivnoj rezervi, Rodni aspekt u vojnoj profesiji, kao i Istorija srpske i jugoslovenske vojske u 19 i 20. veku. Istovremeno, ona je podsetila da je Institut bio organizator i suorganizator dve velike međunarodne naučne konferencije - Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane –dometi i perspektive i Ratna 2015.

Takođe, dr Šaranović je istakla da je Institut tokom 2015. godine publikovao više studija i monografija, kao i veliki broj tekstova u međunarodnim i domaćim časopisima čiji su autori predstavnici Instituta. 
  
Plaketu Vojske Srbije povodom obeležavanja jubileja 140 godina rada, u ime načelnika Generalštaba, uručio je general-potpukovnik Jovica Draganić.