Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
02.04.2012.

Poseta fabrici “Utva“ u Pančevu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac posetio je danas kompaniju „Utva“ u Pančevu. Sa pomoćnikom za materijalne resurse Ilijom Pilipovićem, zamenikom načelnika Generalštaba VS general-majorom Milanom Bjelicom, saradnicima i direktorom „Utve“ Tomislavom Bjelogrlićem obišao je proizvodne pogone fabrike.

Tom prilikom ministar Šutanovac je izjavio da je fabrika „Utva“ pre samo četiri godine bila devastirana i bez perspektive i sa ozbiljnim dugovanjima i u odnosu prema zaposlenima, a nakon što je Ministarstvo odbrane pristupilo analizi tržišta i analizi potreba Vojske Srbije, „Utva“ redovno isplaćuje plate zaposlenima i povećala je njihov broj sa sto osamdeset na trista trideset.

- Fabrika je izvezla veliki broj letelica, a sada proizvodi i za Vojsku Srbije. Imali smo priliku da vidimo i najnoviji proizvod „Utve“ koji se u saradnji sa SDPR-om i Ministarstvom odbrane priprema da u sledećoj deceniji bude jedan od najvitalnijih proizvoda naše odbrambene industrije, rekao je ministar Šutanovac.

- Lasta je, kao što znate, letelica koja je završena i već je u upotrebi, a mi očekujemo da Kobac već početkom sledeće godine ima prve promotivne letove, rekao je ministar Šutanovac i istakao zadovoljstvo što će avioni Lasta i Kobac biti najsloženiji tehnički proizvod naše ukupne industrije kao i očekivanje da Kobac bude najskuplji proizvod srpske celokupne industrije.

- Važno je reći da se vraćamo na svetska tržišta sa proizvodima koja su sada sofisticirana i koja imaju ozbiljnu nadgradnju u odnosu na vreme za nama. Želim da čestitam svim zaposlenima, rukovodstvu, SDPR-u i Vojnotehničkom institutu što su u vremenu kada je mali broj ljudi verovao da ta fabrika može da stane na noge upravo uložili veliku energiju, i danas sa ponosom kažemo da fabrika UTVA ima perspektivu, da očekujemo kupce i da nastavljamo dalji izvoz naoružanja i vojne opreme, rekao je ministar odbrane.

- Podsećam da je prošla godina, kao i prethodne tri, bila rekordna, izvezli smo oko 250 miliona dolara naoružanja i vojne opreme a sa novim proizvodima kao što je Kobac, koji je veoma složeno borbeno sredstvo, imaćemo veće kapacitete i očekujemo veći izvoz, istakao je ministar Šutanovac.

Direktor „Utve“ Tomislav Bjelogrlić zahvalio je na razumevanju i pomoći da se prevaziđe teška situacija od pre nekoliko godina, kada je fabrika UTVA bila na pragu stečaja.

- U međuvremenu smo obnovili ljudske resurse, halu i deo tehnoloških mogućnosti, a u hodu smo proizvezli avione koji su otišli u izvoz. Sada smo u procesu proizvodnje aviona za našu vojsku, a razvili smo i četiri vrste naoružanja. Možemo da se pohvalimo da je u prethodnoj godini UTVA imala prvi poslovni dobitak i da smo uspeli da rešimo problem dugovanja prema radnicima fabrike, rekao je Bjelogrlić.

Vojislav Dević, načelnik Sektora za vazduhoplovstvo Vojnotehničkog instituta predstavio je radnu verziju novog aviona Kobac koji je rađen prema idejnim zahtevima Jugoimport-SDPR i to je zajednički projekat VTI, UTVE i SDPR. Koncept aviona Kobac izveden je iz osnovne verzije aviona Lasta, uz značajna poboljšanja performansi aviona, nosivosti ubojnih sredstava kao i integracije novog napadno-navigacionog sistema i sistema za bezbedno napuštanje aviona.

Avion je namenjen za naprednu školsko-borbenu obuku i borbenoj upotrebi u bliskoj vazdušnoj podršci protivpobunjeničkih i protivterorističkih dejstava.

Predsednik sindikata zaposlenih u preduzeću UTVA posebno je zahvalio Ministarstvu odbrane i ministru Šutanovcu na pomoći jer niko nije verovao da će zaposleni u tako teškom periodu za kompaniju uspeti da naprave avion, a oni su ih napravili 30 i napraviće ih još.

ODGOVORI NA PITANjA

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Šutanovac istakao je da u ovom trenutku imamo ugovorene poslove u vrednosti od 600 miliona dolara koja će se realizovati u godinama pred nama.

- Važno je reći da ne izvozimo samo tradicionalne proizvode kao što je municija već i složenije kao što su Nora i Lasta, a izvozimo i znanje jer naše znanje se prodaje van granica zemlje Srbije.

O ceni aviona Kobac ministar odbrane rekao je da će on biti najskuplji proizvod naše odbrambene industrije i da je teško reći tačnu cenu.

Na pitanje koja su to tržišta koja pokriva naša vojna industrija ministar Šutanovac istakao je da su to mesta od Indonezije do Kanade a da najveći deo čine zemlje partnerke još iz vremena Nesvrstanih.

- U ovom trenutku veliki deo čini Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, pogotovo za municiju za pešadijsko naoružanje, i drago mi je da se vraćamo na ta izuzetno ozbiljna i zahtevna tržišta, rekao je ministar odbrane.