Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
19.04.2024.

Predsednik Vučić: Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše vojskeDan visokih zvanica na Združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Vihor 2024“, kojem su prisustvovali predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, održan je danas na privremenom poligonu „Pešter“.

Vežbi su prisustvovali srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srbije, komandant KFOR general-major Ozkan Ulutaš i izaslanici odbrane u Srbiji.

Predsednik Republike čestitao je ministru odbrane, načelniku Generalštaba i svim pripadnicima Vojske Srbije na uspešno izvedenoj vežbi i dodao da bi tako, kako je danas prikazano, trebalo da izgleda naša vojska u budućnosti.

- Moramo da se oslobodimo principa četiri brigade i ovo je način kako naša vojska treba da izgleda u budućnosti. Danas ste prvi put mogli da vidite kako ćemo da reorganizujemo našu vojsku. Danas je prikazano i mnogo nove tehnike, čak i tenkovi iz rezerve izgledaju onako kako treba da nam izgledaju tenkovi. Takođe, videli ste više tipova dronova i izviđačke, u mnogo većem broju nego ranije, dronove kamikaze „komarce“ i „osice“ koji su radili u parovima i istakao bih da ulazimo u snažniju proizvodnju tog tipa dronova. Zadovoljan sam što su dronovi iz privatnih kompanija dobar posao obavili noseći 12 mina od 60 mm – svi su pogodili u metu. Čestitam i njima i to nam govori da smo na dobrom putu da stvorimo industriju dronova, bespilotnih letelica koja će moći da podmiri potrebe Vojske Srbije – rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, danas su prikazani i svi tipovi vazduhoplova u njihovim naletima i bojevom gađanju te poručio da je zadovoljan ukupnom spremnošću naše vojske.

- Moramo još mnogo da radimo, još mnogo stvari da popravljamo, kupujemo, pravimo, da se dodatno oslanjamo na našu namensku industriju. Ovo što ste danas videli je u odnosu na ono što smo imali pre 10 godina skoro sve novo, skoro ništa od ovoga nismo imali. I to pokazuje koliko je Srbija napredovala, koliko je uspešnija i koliko je ulagala u svoju vojsku, slobodu i nezavisnost – rekao je predsednik Srbije i još jednom čestitao Vojsci Srbije na uspešno izvedenoj vežbi.

Predsednik Republike Srpske Dodik istakao je da je današnja vežba pokazala operativnu sposobnost i visok stepen morala.

- Veoma je važno da i mi iz Republike Srpske znamo i posmatramo sposobnosti koje pokazuje Vojska Srbije, da očuva Srbiju, njen teritorijalni potencijal i integritet i obezbedi slobodu za koju se svi zalažemo. Čestitam svim pripadnicima Vojske Srbije. Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje i da nije ni segment odbrane i osposobljavanja vojske zapostavljen. Današnja vežba to najbolje govori i smatram da sveopšti napredak koji Srbija pokazuje može da raduje i građane Srbije i Republike Srpske – rekao je Dodik.

Vežba „Vihor 2024“ izvedena je s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije. Učestvovale su kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva vežba „Vihor 2024“ jedna je od najvećih koje je Vojska Srbije izvela.

Vežba je bila prilika, između ostalog, da se prikaže rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su i izviđačka bespilotna letelica „pegaz“, dron malog dometa „vrabac“, naoružana bespilotna letelica kratkog doleta „senka”, kiler dron „osica”, naoružani dron „obad“, kao i naoružani mini kvadrikopter „komarac“.

Današnja vežba bila je koncipirana tako da odgovara uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji, komande i jedinice Vojske Srbije rešavale su raznovrsne taktičke i vatrene zadatke u vezi s planiranjem i izvođenjem operacija odgovora na krizu.

Aktivnosti na privremenom poligonu „Pešter“ počele su izviđanjem borbenog rasporeda neprijatelja i prikupljanjem obaveštajnih podataka u zoni operacije angažovanjem daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-95 i izviđačkih organa upotrebom oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS, novih terenskih vozila i vozila „hamer“, kao i izviđačkih dronova.

Posle uočavanja izviđačkih organa, neprijatelj je pokušao da ih neutrališe dejstvom iz helikoptera i rojem dronova, a naši radarski sistemi otkrili su i jurišnu grupu neprijateljskih aviona. Za protivvazduhoplovnu odbranu sopstvenih snaga, na malim visinama, angažovani su artiljerijsko-raketni vod „PANCIR“, baterija „PASARS“ i vod lakih prenosnih sistema za protivvazduhoplovna dejstva, kao i raketni sistem „FK-3“ za dejstva na velikim visinama, čime su uspešno neutralisani vazduhoplovi i dronovi neprijatelja.

U toku izviđanja, uočeni su i manji delovi neprijateljskih snaga i borbenog osiguranja, koji su  uništeni angažovanjem daljinski pilotiranog vazduhoplova „vrabac bombarder“ i kiler drona „osica“.

U nastavku vežbe, otkrivena je neprijateljska diverzantska grupa u naseljenom mestu pa su, radi nesmetanog uvođenja naših snaga na glavnom pravcu napada i zaštiti bokova, angažovane jedinice vojne policije specijalne namene sa zadatkom njenog neutralisanja. Novootkriveni ciljevi uništeni su lanserom raketa „Kornet“ na motornom vozilu „hamer“.

Dejstva po delovima borbenog osiguranja nastavljena su angažovanjem „malih Miloša“, snajperskih timova i daljinski upravljive borbene stanice 12,7 mm s vozila „hamer“ i mitraljeza s BRDM-2MS, dok je grupa operatera naoružanih mini kvadrikoptera „komarac“ i borbenih dronova „20“ dejstvovala po neprijatelju. Radi neutralisanja neprijateljskih snaga, usledilo je dejstvo artiljerijskih sistema „Perun“ i „ALAS“.

Kako bi neutralisao snage neprijatelja koje su zaposele nekoliko ključnih objekata infrastrukture, komandant brigade angažovao je timove specijalnih jedinica. Timovi su izveli desant helikopterima „Mi-17“, dok su borbeni helikopteri „Mi-35“ vršili borbeno osiguranje desanta. Nakon uspešnog uništenja otpornih tačaka, usledilo je izvlačenje timova specijalnih snaga.

S ciljem sprečavanja dovođenja neprijateljskih snaga iz dubine, a nakon obezbeđenja prevlasti u vazdušnom prostoru avionima „MiG-29“, po snagama neprijatelja dejstvovali su avioni „Orao“.

Prema scenariju vežbe, u toku pružanja vazduhoplovne vatrene podrške, došlo je do obaranja jednog vazduhoplova nakon čega je tim za specijalne operacije uspešno izvršio borbeno traganje i spasavanje pilota angažovanjem helikoptera „Mi-8“, dok je borbeno osiguranje iz vazduha izvršio par borbenih helikoptera „H-145M“.

S ciljem vatrene pripreme napada i stvaranja uslova za uvođenje prvog borbenog ešelona u borbu, komandant brigade izdao je zadatak za dejstvo artiljerijskih, raketne i bataljonske vatrene grupe po snagama neprijatelja. Dejstvovano je iz top-haubica 152 mm „Nora-M84“, samohodnih top-haubica 155 mm „Nora-B52”, minobacača 120mm, samohodnih haubica 122 mm M-21 „Gvozdika“ i lansera raketa 128mm „oganj“ M-17 i „Tamnava“.

Kako bi se sprečio manevar i neutralisale snage neprijatelja na prednjem kraju odbrane, u borbu su uvedeni helikopteri „Mi-35“ koji su izvršili vatreno dejstvo laserski vođenim raketama ATAKA i nevođenim raketnim zrnima po komandnom mestu bataljona i bataljonskoj vatrenoj grupi, dok su helikopteri „Mi-17“ dejstvovali po pešadiji neprijatelja. Po snagama neprijatelja u prvom borbenom ešelonu dejstvovali su borbeni helikopteri „H-145M“.

Na osnovu procene, s ciljem postizanja efekta iznenađenja, komandant brigade odlučuje da po isturenom položaju dela snaga neprijatelja dejstvuje dronovima samoubicama „komarac“ i vodom „PASARS“.

Dva tenkovska voda T-72M dejstvovala su na uočene snage neprijatelja na velikim daljinama, kao i borbena vozila BVP M-80 AB 1/2 raketama „maljutka“, nakon čega je nastavljeno s nastupanjem snaga prvog borbenog ešelona. Po snagama neprijatelja ostvareno je dejstvo i iz lansera raketa digitalizovanog M-17 128 mm i lansera raketa modularnog, radi podrške uvođenja snaga drugog borbenog ešelona u borbu.

Na glavnom pravcu napada nastupila su tri tenkovska voda sa vodom BVP M-80 i vodom BRDM-2M, a na pomoćnom pešadijska četa bez jednog voda sa tenkovskim vodom. Posmatrači vežbe imali su priliku da vide procedure uvođenja u napad snaga prvog i drugog ešelona i njihovo napredovanje ka faznim linijama 1 i 2. Samohodne raketne baterije za PVD „KUB“ pratile su nastupanje jedinica u napadu, posedale vatreni položaj i vršile njihovu protivvazduhoplovnu zaštitu.

Po izbijanju snaga drugog borbenog ešelona na faznu liniju 2, nastupile su snage rezerve, a istovremeno, radi sprečavanja dovođenja svežih snaga neprijatelja, angažovane su i specijalne snage.

Među sredstvima koja su učestvovala na vežbi su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, „Miloš“, „Lazar-3”, MRAP, BRDM-2MS, samohodna haubica 122 mm 2S1 „Gvozdika” – usavršena, samohodna haubica 155 mm „Nora-B52”, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa „oganj“ i vozila „hamer“.

Na vežbi su bili angažovani i avioni „MiG-29“, modernizovani „Orao“, helikopteri „Mi-35M“, „Mi-17“, „H-145M“, „Gama” i transportni avion An-26.

Takođe, učestvovali su i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95, protivvazduhoplovni sistemi „FK-3“, „PASARS“ i „PANCIR”, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova „Repelent”.

Združene taktičke vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, nezamenjiv su oblik obuke u Vojsci Srbije i njihovom realizacijom postiže se visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu, što je od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost Vojske Srbije.