Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.04.2024.

Predsednik Vučić prisustvovao Danu Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ i uručio vojnu zastavuPredsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas vojnoj svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, u kasarni „Vasa Čarapić“ u Beogradu i tim povodom uručio vojnu zastavu Odreda komandantu pukovniku Darku Đošiću.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
 
Obraćajući se prisutnima, predsednik Vučić istakao je da mu je velika čast što prisustvuje današnjoj svečanosti i što je predsedničkom odlukom Odredu mogao da dodeli vojnu zastavu koju su zaslužili svojom profesionalnošću, disciplinom, marljivošću, posvećenošću, ali pre svega ljubavlju prema otadžbini.

- Pukovniku Đošiću sam rekao da ta zastava nikada ne sme da padne u ruke neprijatelju, baš kao ni pedalj naše zemlje Srbije. Najbolji i najveći garant da se to neće dogoditi jeste vaša i druge jedinice Vojske Srbije. Danas nije lako biti pripadnik Vojske, pripadnik jedinice „Kobre“, onih koji su nečujni, a ubojiti, onih koji malo govore, a mnogo rade. Nije lako, jer se naša zemlja nalazi u sred geopolitičkog vrtloga, ni kriva ni dužna, a pritisnuta snažnije nego ikada od mnogih koji bi da joj komadaju teritoriju, do onih koji bi da za svoje greške krivce pronađu u Srbiji – rekao je predsednik Republike i dodao da neće biti lakše i da je zbog toga potrebno da snažimo našu vojsku, da ulažemo i preko mere u zaštitu svog suvereniteta, jer samo tako možemo da odvratimo one koji bi želeli uništenje Srbije. Prema njegovim rečima, dovode nas u situaciju da budemo u uglu i da čuvamo ono što imamo – našu otadžbinu, našu Srbiju i dodao da je zbog toga važno da se radi napornije i više.
 
Obraćajući se pripadnicima „Kobri“, predsednik Srbije poručio je da će neuslovne zgrade u kasarni „Vasa Čarapić“ uskoro biti zamenjene novim domom, koji će „Kobre“ dobiti posle 46 godina od svog nastanka.

- Plate vojnika u našoj zemlji biće veće, moći ćete da izdržavate svoje porodice, da im garantujete sigurnost, ali od vas se traži da na svaki poziv otadžbine odgovorite „da“. I nema „teško“, jer tu reč neću da čujem. U decembru 2022. godine, kada smo očekivali napad na naš narod na Kosovu i Metohiji i kada smo tražili angažman svakog od naših vojnika, jedina jedinica u Srbiji koja se stoprocentno odazvala bile su „Kobre“. Hvala vam na tome što vam nikada nije bilo teško da prvi u redu budete u odbrani otadžbine i da svoje živote stavite na raspolaganje otadžbini. Daćemo sve od sebe da to ne morate da činite u budućnosti, ali vi dobro znate kakav vam je poziv i šta vam je činiti ukoliko vas otadžbina pozove – rekao je predsednik Vučić.
 
U nastavku obraćanja, predsednik Republike poručio je da će se u narednim danima boriti svim političkim sredstvima da sačuvamo obraz i ugled Srbije i izrazio ponos „našom najlepšom crveno-plavo-belom trobojkom, koju niko nikada neće moći da nam oduzme i koju nikada nikom nećemo dati“.

- Nećemo im dati da srpski narod okarakterišu kao najgori narod na svetu. Mi političari ćemo da damo sve od sebe da uradimo svoj posao. I kao mala zemlja suprotstavićemo se najmoćnijima u svetu i onima koji su nam i juče zamerali zašto to radimo. A to radimo zato što obraz nema cenu, zato što Srbija nije na prodaju, zato što otadžbinu volimo više od svega. Zato ćemo se suprotstaviti svima vama, koji mislite da imate pravo da nam otadžbinu komadate, da menjate istoriju i da mnogostradalni srpski narod imate pravo da okarakterišete kao genocidan. Ma kako vi to predstavljali, ma koliko se naivni u tom predstavljanju pravili – istakao je predsednik Republike.
 
Predsednik Vučić „Kobrama“ je zahvalio što mnogo ozbiljnosti i odgovornosti, ali i brige i marljivosti, ulažu u svoj posao, daju sve od sebe i zamolio ih da uvek budu na raspologanju svojoj jedinoj otadžbini Srbiji.
 
- Mnogo vam hvala za ljubav koju ste pokazivali, koju pokazujete i koju ćete uvek da pružite našoj zemlji. Čestitam vam vojnu zastavu. S ponosom je nosite i nikada nikome je u ruke ne predajte. Živele Kobre! Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – zaključio je predsednik Republike.

Obraćajući se prisutnima, komandant „Kobri“ pukovnik Đošić rekao je da zahvaljujući brizi državnog rukovodstva Vojska Srbije posle 30 godina raspolaže savremenim sredstvima i opremom, naoružanjem i tehnikom. On je istakao da se posebna briga vodi o ekonomskoj sigurnosti pripadnika stambenim zbrinjavanjem i primanjima koja su na najvišem nivou.
 
- Hvala vam što ste vratili dostojanstvo Vojsci Srbije. Ovih 46 godina postojanja jedinice ispunjeno je vrhunskim profesionalnim dostignućima, a poštovanje vojničke časti i dužnosti učinili su nas ponosom Vojske i građana Srbije. Svim pripadnicima jedinice odajem priznanje na dosadašnjem trudu, radu, profesionalizmu i požrtvovanju. Izvršavali smo zadatke u svetu, nisu nas zaobišli ratni sukobi devedesetih godina, predstavljali smo vojsku i državu na najznačajnijim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, osvojili smo mnogobrojna priznanja i nagrade, nosioci smo najviših odlikovanja. U građenju imena jedinice veliki doprinos dali su oni koji su bili njen deo sve ove godine, oni koji stoje i danas sa nama, naši veterani. Vi ćete uvek biti sastavni deo „Kobri“ – rekao je pukovnik Đošić i napomenuo da su od prošle godine snažniji za nove pripadnike koji su prvi put došli iz civilstva i koji su zalog za budućnost i garant opstanka jedinice.

On je poručio da je ime znak i da si onakav kakvo ti je ime te dodao da je biti pripadnik „Kobri“ privilegija odabranih.
 
- Zato je naša odgovornost ogromna u realizaciji najvažnijeg zadatka, a to je bezbednost Srbije i svih njenih građana. Noseći uniformu sa znakom „Kobre“ na raspolaganje svojoj državi, bez razmišljanja, stavljamo najvrednije što imamo, svoj život. Posle 46 godina ukazana nam je najveća od svih počasti, dodeljena nam je najveća vojnička svetinja, vojna zastava. Ona nas podseća na zakletvu datu Srbiji i od danas će biti svuda sa nama. Njenom dodelom dobijamo status kakav smo zaslužili i ovaj svečani čin postaje istorijski dan za naš odred. Siguran sam da ćemo i dalje biti odlučni, časni, odgovorni i dostojni danas dodeljene svetinje – rekao je pukovnik Đošić.
 
Današnjoj svečanosti prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini, članovi kabineta ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, verskih zajednica i veterani Odreda „Kobre“.