Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.02.2024.

Sastanak sa ministrom odbrane Savezne Republike NemačkePredsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom, sa kojim se, u otvorenom i iskrenom razgovoru, saglasio da su mir i stabilnost od presudnog značaja za sve, kako u regionu, tako i u Evropi.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

"I pored činjenice da imamo različita viđenja po mnogim pitanjima, saglasni smo da su mir i stabilnost od najvećeg značaja za sve i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost. Mi smo ponosni što pripadamo jednoj slobodnoj, samostalnoj i nezavisnoj državi koja želi da nastavi svoj evropski put", rekao je predsednik Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za medije i, tom prilikom, izrazio zahvalnost nemačkom ministru na podršci evropskom putu Srbije i regiona, jer to može da bude i mirovni projekat, ali i doprinese našem ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju.
Predsednik Vučić je istakao da je razgovor sa ministrom Pistorijusom bio izuzetno otvoren i sasvim iskren.
 
"Kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvek sasvim sigurni ni šta ste čuli, ni šta ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistorijusu na poseti Republici Srbiji. Nemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner", zaključio je predsednik.
Ministar odbrane Savezne Republike Nemačke Boris Pistorijus izjavio je da je razgovor bio kratak, otvoren i iskren, te da je zaključeno da je Srbija najveća ekonomija Zapadnog Balkana i partner Nemačke. Ministar Pistorijus je naglasio da to što je Srbija najveća ekonomija, znači da ima i najveću odgovornost. On je dodao da se vidi veliki potencijal za razvoj kroz integraciju regiona, što je važno i za članstvo u EU.

"Jedinstveni smo i u tome da sa eskalacijom može da bude štete. Mudrost u političkom životu je da moraju da se prave kompromisi i prevaziđe prošlost i da sprečimo eskalaciju i tenzije. Nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog uslovljavanja", rekao je ministar Pistorijus. On je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, istakao da je tokom posete južnoj srpskoj pokrajini pozvao na dijalog i da je bio jasan da se svaka legitimna mera mora doneti da niko ne trpi štetu i da postoje prelazni rokovi, bez zaoštravanja situacije.