Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
02.02.2024.

Obuka na brodovima Rečne flotileU jedinicama Rečne flotile u toku je dodatno osposobljavanje profesionalnih vojnika koji su dužnosti na brodovima Vojske Srbije primili u prethodnom periodu.

Obuka se realizuje na Dunavu kod Novog Sada i Beograda, a cilj je da svi članovi posade osim za osnovnu, budu osposobljeni i za efikasno obavljanje drugih dužnosti u okviru brodskih borbenih stanica.

Vojnici se, u skladu sa svojim specijalnostima, osposobljavaju za rukovanje brodskim navigacijsko-informacionim sistemima, komunikaciju u združenom plovljenju, borbenu upotrebu brodskog artiljerijskog naoružanja, te za opsluživanje i održavanje uređaja i mehanizama u pogonskom odeljenju.

U ovoj fazi, obuka se izvodi kako na sidrištu tako i u plovidbi, da bi se, potom, kroz realizaciju taktičke vežbe i gađanja, zaokružio celokupan proces osposobljavanja za nove dužnosti.

Dodatnim osposobljavanjem profesionalnih vojnika, koje se u Rečnoj flotili redovno sprovodi, unapređuje se otpornost, žilavost i ukupna borbena gotovost ovog sastava za izvršavanje zadataka u operacijama Vojske Srbije u zahvatu plovnih puteva.