Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
26.01.2024.

Obuka vojnika za specijalnosti rodova Kopnene vojskeU Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu u toku je obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije „decembar 2023“ za specijalnosti rodova pešadije, artiljerije i oklopnih jedinica.

Vojnici su u ovu jedinicu raspoređeni nakon završetka osnovne obuke, kako bi u skladu sa svojim specijalnostima bili osposobljeni za obavljanje vojničkih dužnosti za koje su regrutovani.

Težište je na osposobljavanju za borbenu upotrebu naoružanja roda i uvežbavanju taktičkih radnji u napadu i odbrani. Obuka se izvodi u posebno opremljenim kabinetima i na poligonima u kasarni „Pavle Jurišić Šturm“, koji vojnicima pružaju odlične uslove za sticanje znanja i veština o upotrebi borbenih sredstava, njihovom opsluživanju i osnovnom održavanju.

Vojnike u nastavku očekuju kompleksniji sadržaji obučavanja na terenu i programska gađanja iz naoružanja roda, a potom i provera osposobljenosti za izvršavanje vojničkih zadataka, čime će faza specijalističke obuke biti završena.

Poslednja tri meseca služenja vojnog roka vojnici će provesti na kolektivnoj obuci u jedinicama Kopnene vojske, u kojima će biti aktivno uključeni u realizaciju svakodnevnih zadataka, a oni koji žele da stanu u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije mogu se za to već sada prijaviti.