Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.11.2023.

Obeležen jubilej 120 godina Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca



Svečana akademija povodom obeležavanja 120 godina postojanja i rada Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca održana je večeras u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Povodom tog značajnog jubileja, Ordenom vojvode Vuka odlikovan je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, u čije ime je Orden primio šef Kabineta potpredsednika Vlade Žarko Mićin.

Ordenom vojvode Vuka odlikovani su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predsednik Odbora za otkup kuće vojvode Vuka Dragoljub Kočović, a posthumno, tim Ordenom odlikovan je pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i član udruženja Miloš Miša Kovačević. Zlatna plaketa uručena je načelniku Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovniku Draganu Milkoviću.

Odlikovanja i plakete uručio je predsednik Udruženja Nikola Filipović.

Ministar Selaković izrazio je zadovoljstvo na dodeljenom Ordenu i obraćajući se prisutnima istakao da je u srži obnove srpske državnosti „dobrovoljstvo“ naglasivši da ovakva udruženja treba podržavati, jer su ona spojnica sa precima i čuvaju ono što je zavet jednog roda. On je rekao da je poziv dobrovoljca poziv srca, uma i predaka koji su u svakom svom potomku ugrađivali sistem vrednosti kome su pripadali naši veliki dobrovoljci.

U ime Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca obratio se prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije general-major u penziji mr Milorad Stupar, počasni predsednik Udruženja, koji je istakao da je istorija srpskog naroda u vekovnoj borbi za opstanak i slobodu iznedrila najčasnije viteško zvanje – srpski ratnik – dobrovoljac. On je posebno naglasio da je u borbi za istinu o ulozi, žrtvovanju i položaju srpskih ratnih dobrovoljaca u društvu značajnu ulogu odigralo upravo njihovo udruženje, koje je osnovano 1903. godine u Beogradu, pod nazivom „Savez ratnih dobrovoljaca Kraljevine Srbije”.

- Današnje Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca je naslednik tog prvoosnovanog udruženja, koje se menjalo i prilagođavalo društvenim okolnostima u srpskom društvu tokom proteklih 120 godina. Današnje Udruženje je dobrovoljna organizacija koja okuplja potomke dobrovoljaca srpskih oslobodilačkih ratova i njihovih poštovalaca u Srbiji i u inostranstvu sa ciljem očuvanja tekovina svojih predaka, negovanja i razvijanja časnih slobodarskih i rodoljubivih tradicija dobrovoljstva u srpskom narodu – rekao je general u penziji Stupar.

Svečanoj akademiji prisustvovali su vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, članovi Udruženja, veterani i mnogobrojni gosti.