Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.08.2023.

Održana sednica Saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Srpske u Banjaluci



Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik predsedavali su danas sednicom Saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Srpske, koja je održana u Banjaluci.

Sednici Saveta prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predsednici skupština i vlada, kao i članovi vlada Srbije i Srpske.

Posle sednice, predsednici vlada Ana Brnabić i Radovan Višković potpisali su Memorandum o saradnji na realizaciji projekta o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

Predsednik Vučić, u svom obraćanju posle sednice Saveta, zahvalio je na srdačnom dočeku delegaciji Republike Srpske i istakao da Srbija ima veoma dobru i plodonosnu saradnju i sa Bosnom i Hercegovinom i sa Republikom Srpskom. On je naglasio da su odnosi Srbije i Srpske na izuzetnom nivou.

- Zahvalni smo što zajedno obeležavamo sve važne istorijske datume iz naše prošlosti. Mi ne bežimo od pružanja poštovanja i pijeteta prema žrtvama svih drugih naroda i u svakom trenutku smo spremni da iskažemo to poštovanje, ali to ne znači da smo spremni da zaboravimo ili da prećutimo srpske žrtve – rekao je predsednik Srbije.

Kako je istakao predsednik Vučić, Srbija u potpunosti poštuje Povelju Ujedinjenih nacija i ne bira da li joj ona odgovara ili ne u pojednim slučajevima.

- Poštujemo principe međunarodnog prava i u skladu s tim Srbija je poštovala, poštuje i poštovaće sve norme Dejtonskog mirovnog sporazuma iz kojeg je proistekao i Ustav Bosne i Hercegovine, kao temelje Bosne i Hercegovine sazdane od dva entiteta i tri konstitutivna naroda – naglasio je predsednik Vučić i dodao da Srbija očekuje da Bosna i Hercegovina poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Prema njegovim rečima, teme sastanaka tokom dvodnevne posete bile su i lepe, ali bile su i one teške. Razgovarano je o modalitetima pružanja podrške Srbije Srpskoj, ali i o sankcijama i, kako je istakao predsednik Srbije, stav naše zemlje je da neće priznavati sankcije koje su SAD uvele rukovodećim ljudima Republike Srpske te poručio da su oni u Srbiji uvek dobrodošli i da će nastaviti da sarađuje sa njima.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Dodik naglasio je da je danas razgovarano o mnogim temema, pre svega o realizovanim projektima i o onima koji će tek biti realizovani. On je istakao važnost Memoranduma o izgradnji dva memorijalna centra, koji su danas potpisali premijeri Srbije i Srpske.

- Republika Srpska i Republika Srbija imaju najbolju moguću saradnju, a naš cilj je da oni budu još sadržajniji. Naš današnji i jučerašnji rad je kruna svega što smo radili u prošlosti. To ćemo nastaviti. Odnos Srbije prema Republici Srpskoj pokazuje da nismo sami, da nismo napušteni. Predsednik Vučić je kreirao nešto što nas okuplja, i danas i večeras, da obeležimo događaje od istorijskog značaja, a to činimo večeras deveti put. O stradanjima moramo da govorimo i nastavićemo da govorimo – zaključio je Dodik.