Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
19.05.2023.

Obeležen Dan Vojne gimnazije



Dan Vojne gimnazije i 53 godine postojanja te obrazovne ustanove danas su svečano obeleženi u kino-sali te institucije. Svečanosti je prisustvovao načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni prof. dr Srđan Blagojević.

Dan Vojne gimnazije čestitali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović.

Načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić u svom obraćanju govorio je o njenom istorijatu i naglasio da je osnovana davne 1970. godine s ciljem da „vaspitava, školuje, priprema i motiviše kadar za nastavak školovanja u vojnim akademijama”.

- Danas svedočimo 53. godini postojanja ove vojne obrazovne ustanove koja je oduvek bila prepoznatljiva kao prva karika lanca vojnog obrazovanja. Naše jedinstvo i razumevanje zasniva se prvenstveno na istorijskim tradicijama, a naši najbolji ambasadori su naši učenici. Na svim nivoima takmičenja u proteklih godinu dana oni su pokazali da su naše najlepše lice – rekao je kapetan bojnog broda Ćitić.

On je istakao da je Vojna gimnazija „mesto odakle se kreće u strojeve kadeta Vojne akademije”.

- U klupama Vojne gimnazije sede odabrani, oni koji su se za to mesto borili i časno ga zaslužili. Čast je naša vodilja i nastojimo da je od prvog dana ugradimo u naš sistem obrazovanja, jer na temeljima ovog zdanja odrasta mladost i budući oficiri Vojske Srbije – naglasio je načelnik Vojne gimnazije.

Na današnjoj svečanosti uručene su zahvalnice zaslužnim pojedincima za doprinos u radu Vojne gimnazije i dodeljene pohvale i nagrade najboljim učenicima.