Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
18.05.2023.

Učešće na Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je na 16. Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja održanoj danas u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.

Tema ovogodišnje konferencije bila je ,,Vojna povezanost u regionu i vojna mobilnost kao poseban doprinos partnerstvu na Balkanu — pronalaženje inovativnih puteva za integraciju i saradnju”, a načelnici generalštabova balkanskih zemalja su bili u prilici da razmene iskustva i stavove i o drugim temama od značaja za dalji razvoj regionalne saradnje u oblasti odbrane.

General Mojsilović je tokom svog izlaganja potvrdio posvećenost Vojske Srbije daljem razvoju ove regionalne inicijative, pre svega kroz unapređenje vojno-vojne saradnje i jačanje poverenja između oružanih snaga zemalja članica, što je od posebnog značaja u uslovima aktuelne bezbednosne situacije na globalnom nivou.

Tokom boravka u Sofiji, načelnik Generalštaba Vojske Srbije je imao odvojene bilateralne susrete sa načelnikom Generalštaba Bugarske armije admiralom Emilom Eftimovim i predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije generalom Robertom Brigerom, sa kojima je razgovarao o dometima vojno-vojne saradnje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.

Forum načelnika generalštabova balkanskih zemalja okuplja načelnike generalštabova oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Srbije, Rumunije, Severne Makedonije, Turske i Crne Gore, sa ciljem jačanja vojno-vojne saradnje balkanskih država i modela odgovora na savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje. Na ovogodišnjoj Konferenciji u svojstvu gostiju su učestvovali i visoki predstavnici Evropske unije i NATO-a, te načelnici generalštabova oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.