Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.03.2023.

Ministar Vučević na polaganju zakletve vojnika generacije „mart 2023“Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i slušalaca Kursa za rezervne oficire generacije „mart 2023“, u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu.
 
Na početku svog obraćanja, ministar Vučević čestitao je položenu zakletvu vojnicima i slušaocima i pozdravio ih u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Kako je istakao, vojnici i slušaoci danas su dali reč „tešku, veliku i opredeljujuću“.
 
- Vašu današnju zakletvu čuli su građani Republike Srbije, njeni preci i potomci. I zemlja i nebo. Vaša reč data je otadžbini i rodu. A šta je otadžbina drugo nego misao, vera i ljubav. Te kategorije su bezvremene, večne i upisane u srcima svakog od nas, rekao je ministar odbrane i čestitao svima što su u stroju časti i odbrane našeg naroda, naše istorije, tradicije, običaja i svih vrednosti naših predaka i naših potomaka.
 
Ministar Vučević naglasio je da vojnička zakletva ima posebno značenje u životima onih koji su je položili.
 
- Dajući svoju reč, stavljajući zbog ljubavi prema otadžbini u zalog svoju čast, stupili smo u vojničke kolektive u kojima smo delili dobro i zlo, sticali prijatelje za ceo život, sazrevali i očvrsnuli, preuzimali odgovornost za sebe i za druge, učili da postupamo u kriznim i opasnim situacijama, da cenimo pravdu i slobodu. Jedino što čoveka više ispunjava ponosom od sopstvene zakletve jeste kada prisustvujete zakletvi svoga deteta. Zato od srca čestitam roditeljima naših vojnika i zahvaljujem u ime Republike Srbije na tome što su sinove i kćeri vaspitali u duhu rodoljublja, rekao je ministar odbrane.
 
On je istakao da svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i on lično, imaju veliko poštovanje prema svima koji su danas položili zakletvu.
 
Ministar Vučević osvrnuo se i na današnji datum, dan kada se pre 24 godine „nad Srbijom nadvila zloslutna senka vazduhoplovnih snaga najjačeg vojnog saveza koji je ikada postojao“.
 
- Agresija – protivpravna i nemoralna. 19 najmoćnijih država sveta napalo je i na naš narod izručilo 22.000 tona projektila. U najnepravednijem ratu koji je ikada vođen, naš narod je pokazao da je dostojan svojih časnih predaka, a naša vojska je uspela da očuva svoje borbene potencijale. Velika zasluga za to pripadala je upravo vojnicima koji su tada služili vojni rok. Njihova hrabrost, odanost, požrtvovanost, disciplina i ljubav prema otadžbini nisu bili ništa drugo do obistinjavanje reči vojničke zakletve, rekako je ministar Vučević.
 
Prema njegovim rečima, mi danas gradimo partnerstva i prijateljstva željni mira i prosperiteta naše otadžbine.
 
- Danas stvaramo uslove opremanja i modernizacije naše vojske koje se do pre nekoliko godina nije moglo ni zamisliti. Danas dižemo životni standard našeg vojnika i oficira i njihovih porodica, znajući da je ljudski faktor naš najvredniji resurs. Vama smo se obavezali da ćemo pred sobom imati interes našeg naroda i otadžbine, a najviši interes je mir i sloboda koje ćemo ostvariti svim svojim znanjem i veštinama, istakao je ministar odbrane.
 
Navodeći reči slavnog vojvode Živojina Mišića da „koliko god je narod obrazovaniji i jači moralom, koliko god više ceni domaće vrline, lično i porodično dostojanstvo, utoliko više će taj narod osećati i svoj narodni ponos te će ga vređati i uzbuđivati svaki neprijateljski nasrtaj na njegova i lična i narodna prava. Takav narod će svagda oduševljeno pohitati pod zastavu, da se junački bori za svoja narodna prava, kada to zatraži njegova otadžbina“ ministar Vučević naglasio je da takvu vojsku mi danas gradimo, čuvajući mir i slobodu.
 
- Poštovani vojnici, ponosite se svojom zakletvom i celog života nosite u srcu ovaj uzvišeni čas kada ste je položili. A položili ste je u kasarni koja nosi ime najdarovitijeg među srpskim vojvodama, u Valjevu, srpskom gradu koji čuva sećanje na krvave borbe i blistave pobede izvojevane na planinama koje ga okružuju. I te su planine bogomdani spomenici onima koji su, poput vas, voleli i čuvali Srbiju. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija, zaključio je ministar odbrane.
 
Svečanosti su prisustvovali komandant Komande za obuku general-major Željko Petrović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, verskih zajednica i porodice i prijatelji vojnika i polaznika Kursa. Komandant današnje svečanosti bio je komandant Drugog centra za obuku u Valjevu pukovnik Saša Stojiljković.
 
Brat i sestra Biljana i Nemanja Savić s Kosova i Metohije zajedno služe vojni rok. Kako kažu, odluka je doneta jednoglasno u isto vreme.
 
- Privukla me je ljubav prema uniformi i čast da služim otadžbini. Vojnički život je nešto što se ne može prepričati i što se treba iskusiti, rekla je Biljana, dok prema rečima njenog brata, kod njega od malena postoji želja da bude vojnik.
 
- Čast mi je da služim otadžbini, jer volim svoju zemlju i svoj narod. Očekujem da stupim u vojnu službu posle odsluženog vojnog roka, rekao je Nemanja.
 
Bogdan Bezbradica iz Pančeva apsolvent je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu i želja mu je da postane vojni sveštenik.
 
- Ljubav prema otadžbini, ljubav prema uniformi i želja za zaposlenjem su me privukli ovom pozivu. Pozivam mlade da prihvate ovaj izazov, poručio je Bezbradica.
 
Dimitrije Milovanov iz Sombora, po struci je stomatolog, a sada je slušalac Kursa za rezervne oficire.
 
- Odlučio sam se na ovaj korak najviše iz patriotskih razloga i kako bih nosio časnu oficirsku uniformu naših slavnih predaka. Sve mlade bih pozvao da dođu na ovaj kurs, kako bi usavršili svoje znanje, stekli novo iskustvo i nove navike, rekao je Milovanov.